Sevgili okurlar ülkemiz dünyanın en zengin enerji yataklarının olduğu bir coğrafyada bulunuyor. Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde yer altından adeta petrol ve doğal gaz fışkırıyor.
***
Ama gelin görün ki bu zengin coğrafyada ülkemizde bunların kıtlığı yaşanıyor. Biz de olmadığı için her yıl milyarlarca dolarlık akaryakıt ve doğal gaz ithal ediyoruz.
***
İthal edilen doğal gazın bir bölümü ile santrallerde elektrik üretiyoruz. İthal edilen bu petrol ürünlerinden devlet de çok ciddi anlamda vergi geliri elde ediyor.
***
Bu durum sadece bize özgü de değil. Dünyanın birçok ülkesinde benzer durum var. Kimi vergiyi düşük alıyor. Kimi yüksek. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ve alım gücü de bunda etkili oluyor.
***
Bu nedenle dünya elektik ve akaryakıt fiyatları da ülkeden ülkeye değişiyor. Akaryakıta ve elektriğe yapılan zamların dünyada artan fiyatlardan kaynaklandığını iddia ediliyor.
***
Acaba gerçekten dünyada enerji fiyatları çok mu pahalı diye şöyle bir baktım. İnternetten bir araştırma yaptım. https://tr.globalpetrolprices.com diye bir internet sitesi karşıma çıktı.
***
Bu internet sitesinde elektrik fiyatından akaryakıt ürünlerine kadar enerji fiyatları hepsi olmasa bile ülke ülke sıralanmış. Hangi ülkede benzin ne kadara satılıyor, elektriğin kilovatı ne kadar? Tek tek listelenmiş.
***
Baktım “kim nerede” diye. Örneğin Amerikan ambargosu altında yıllardır dış mihrakların baskısında olan İran’da Haziran 2021 itibarıyla elektriğin kilovatı 0.004 dolar.
***
Dış mihrakların karıştırdığı, iç çatışmaların devam ettiği Libya’da 0.005 dolar. Amerikan saldırısı sonucu Saddam Hüseyin’in devrildiği komşumuz Irak’ta 0.034 dolar.
***
Dış mihrakların kan şiddet ve gözyaşına boğduğu Afganistan’da 0.057 dolar. Darbeci Sisi’nin yönettiği Mısır’da 0.060 dolar. Kardeşimiz Azerbaycan’da 0.058 dolar.
***
Peki biz neredeyiz?
Türkiye’de ise aynı dönemde 0.099 dolar. Haziran 2021 itibarıyla Sıralamaya baktığımızda dünyada listede 33’üncü sırada yer alıyoruz. Dünyanın bütün ülkelerinin verileri olmadığı için gerçekten 33’üncü müyüz onu bilemiyorum.
***
Acaba akaryakıt fiyatlarında neredeyiz? Bir de buna bakalım. Aynı internet sitesinin verilerine göre 14 Şubat 2022 itibarıyla dünyada benzinin ortalama litre fiyatı 1.26 dolar. Tıpkı elektrikte olduğu gibi akaryakıt fiyatları da ülkeden ülkeye değişiyor.
***
Örneğin Venezuela’da bir litre benzinin fiyatı; 0.025 dolar. İran’da 0.303 dolar. Suriye’de 0.347 dolar. Kazakistan’da 0.577 dolar. Mısır’da 0.749 dolar. Rusya’da 0.899 dolar. Türkiye’de ise 1.435 dolar. Türkiye listede 69’uncu sırada yer alıyor.
SON SÖZ
Dünyada enerji kaynaklarına bu kadar yakın olup da bu kadar yüksek fiyata akaryakıtın ve elektriğin satıldığı başka bir ülke var mı bilmiyorum. Ancak akaryakıt ve elektrik fiyatlarının iğneden ipliğe her şeyin fiyatını etkilediği de bir gerçek.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz