Sevgili okurlar, perşembe günü Lider Medya’yı aralarında Türk Ocakları Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal’ın da bulunduğu bir heyet ziyaret etti. Bu yıl Kıbrıs’ın Fethi’nin 450’inci yıldönümü olduğu için bir dizi etkinlik yapmaya karar vermişler.
Bu kapsamda 22 -24 Kasım tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Uluslararası bir sempozyum düzenlenecek. Beraberindeki heyetle Kıbrıs’ın Fethinin 450’inci Yılı “Kutlama Platformu” adına sempozyumla ilgili bilgi vermek üzere Lider Medya’yı ziyaret eden Abdullah Uysal ile Kıbrıs’ın tarihi üzerine biraz sohbet ettik.
Kıbrıslıların çoğunun Karaman kökenli olduğunu söyledi. Ben de kendisine bunun bir devlet politikası olduğunu anlattım. Anadolu’da birliği sağlamaya çalışan Osmanlı’ya en fazla direnen Türk beyliğinin Karamanoğlu beyliği olduğundan bahsettim.
Çünkü Osmanlı Devleti, Fethettiği toprakları Anadolu’daki Türk nüfusunu bu bölgelere zorunlu göçe tabi tutarak Türkleştirmiştir. Zorunlu göçe tabi tutulanların başında ise Konya ve Karamanlılar gelmekteydi.
Çünkü Anadolu’da Türk Birliği kurmaya çalışan Osmanlı’ya en fazla direnen Karamanoğlu beyliği idi. Osmanlı, Karamanoğlu beyliğinin direnişini kırmak için Konya ve Karamanlıları balkanlara ve ege adalarına yerleştirmiştir.
Böylece hem Anadolu’daki direnişi kırmış, hem de fethettiği toprakları Türkleştirmiştir. Yani bir taşla iki kuşu vurmuştur. Bugün Balkanlarda ve Kıbrıs’taki Türklerin köklerinin çoğunun Konya ve Karaman’a uzanmasının nedeni işte bu devlet politikasıdır.
Osmanlı Birinci Dünya Savaşı sırasında isyan eden bir kısım Ermeniler için de aynı yönteme başvurmuştur. Ama göçe tabi tutulan Ermeni olunca soykırım iddiaları ortaya atılmıştır.
Oysa Osmanlı zorunlu göçü Ermenilerden çok daha önce Türklere uygulamıştır. Şahkulu İsyanından sonra Antalya’dan İran’a kaçan Alevilerin, Kıbrıs adasına yerleşen Karamanlıların, Balkanlara gönderilen Konyalıların tarihleri araştırıldığında Osmanlı’nın bu devlet politikasıyla karşılaşılırız.
Kıbrıs’a gelince Kıbrıs; Rumlardan değil, Venediklilerden alınan bir topraktır. Dolayısıyla bu ada hiçbir zaman Yunan toprağı olmamıştır. Kıbrıs’ın fethinin 450’inci yılı nedeniyle Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenecek olan uluslararası sempozyumda Kıbrıs’ın tarihi de tarih öncesi dönemden başlayarak masaya yatırılacak.
Toplantıda Kıbrıs’ı Osmanlı döneminde istila eden çekirgelerden Türk Yunan ilişkilerine kadar pek çok konu ele alınacak. Böyle bir organizasyonu düzenleyen platformu tebrik ediyorum
Yavru vatanımızı ben de 3 yıl önce ziyaret etmiştim. Kıbrıs’ta ailecek harika bir tatil yapmıştık…
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz