***
Bu acil durum gerektirir ve kişinin acilen tedavi edilmesi gerektiğine işaret etmektedir. 40 yaşına kadar olan insanlarda depresyon kaynaklı intihar sonucu ölüm kaza ile ölümden sonra en sık görülen ikinci ölüm nedenidir.
***
Depresyondaki kişilerde uyku bozuklukları, uykuya dalmakta güçlük, uykusunda sık sık uyanma derin uykuya dalamama, sabahın çok erken saatlerinde uyanma ve yeniden uykuya dalamama, gece derin uykuya dalamadığı için çok geç saatlere kadar yataktan kalkamama şeklinde görülebilir.
***
Bu durumda kişi gerekli uyku ihtiyacını karşılayamamakta, güne yorgun ve bitkin olarak başlamasına neden olmaktadır.
***
Depresyon psikolojik kökenli bir hastalıktır ancak bütün vücut yapısı üzerinde de etkileri olan bir hastalıktır. Uzun süreli depresyon kalp hastalıklarının, mide rahatsızlıklarının (ülser), diyabet, inme gibi pek çok fiziksel hastalıklara neden olabilir.
Depresyon sırasında beyin metabolizması bozulur, stres hormon sistemi aşırı aktive olur, aşırı stres hormon salgısı hem sinir hücreleri iletimini hem de vücudumuzdaki diğer organların çalışmasını olumsuz yönde etkiler.
***
Bu noktada bozulan dengelerin yeniden düzenlenmesi için ilaçla tedavi ve psikoterapi yoluyla tedavi gereklidir.
ÖERİLER
1. Depresyon tedavisi olan bir hastalıktır. İhtiyaç duyduğunuzda bu konuda bir uzmandan yardım istemekten çekinmeyin.
2. Yaşamın olumsuz yönleri kadar olumlu yönleri de olduğunu unutmayın
3. Duygu ve düşüncelerinizi kendinizi yakın hissettiğiniz, güvenilir bulduğunuz insanlarla paylaşın, değilse duygu ve düşüncelerinizi yazıya dökün, günlük tutun.
4. Sizi mutlu eden aktivitelerde bulunmaya çalışın, kendinize uğraşı alanları yaratın
5. Düzenli spor yapmaya çalışın
6. Eğer doktor önerisi ile ilaç kullanıyorsanız, ilaçlarınızı düzenli alın
Unutmayın ki, iyileşme ve değişim zaman ister. Bu nedenle sabırlı olun!
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz