DoÄŸum sonrası depresyonun ortaya çıkmasında, erken yaÅŸta evlilik, doÄŸum yaşının düÅŸük olması, biyolojik özellikler (doÄŸum sonrası fizyolojik deÄŸiÅŸimler), kiÅŸinin geçmiÅŸ yaÅŸantısında ve akrabalarında psikolojik bir rahatsızlık öyküsünün bulunması, hamilelik dönemimin çok stresli geçmiÅŸ olması önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır.
***
DoÄŸum sırasında yaÅŸanan komplikasyonların bulunması, bebekte saÄŸlık problemlerinin ortaya çıkması, annenin kiÅŸilik özellikleri (kaygılı endiÅŸeli bir mizaca sahip olması, içe kapanık ve gergin kiÅŸilik özelliÄŸinin olması), doÄŸum sonrası sosyal destek verecek kiÅŸilerin olmaması (özellikle eÅŸ desteÄŸinin olmaması), evlilikte sorunların yaÅŸanıyor olması, çocukluk dönemi travmaların olması da önemli etkenler olarak gösterilmektedir.
***
DoÄŸum sonrası depresyonun tedavisi belirtilerin ÅŸiddetine ve süresine göre deÄŸiÅŸmektedir. Hafif ve orta ÅŸiddette belirtilerde araÅŸtırmalar, psikoterapi’nin etkili olduÄŸunu göstermektedir. Ağır ve ÅŸiddetli seyreden belirtilerde ise psikiyatrik müdahale gerekebilmektedir.
***
Ayrıca bu dönemde annenin yalnız bırakılmaması, arkadaÅŸları ile daha fazla iletiÅŸimde kalması, annenin kendine zaman ayırması, günlük egzersiz ya da yürüyüÅŸ programına devam etmesi, aşırı olumsuz düÅŸüncelere odaklanmak yerine gündelik rutinlerine devam etmesi önerilmektedir.
***
Depresif duygu durumuna sahip insanlar genelde hiçbir ÅŸey yapmak istemezler. Her gün yapacakları iÅŸleri yapmaya karar veriler ama sonuçta çok az ÅŸey yapmayı baÅŸarabilirler. Bu depresyonun doÄŸal bir sonucudur.
***
Bu durumun üstesinden gelmek için, yapmak istenilen iÅŸlerin listesini yapmak ve bunları öncelik sırasına koymak ve en basit iÅŸlerle yapmaya baÅŸlamak iÅŸe yarayabilir. Fiziksel aktivite ve sosyal destek aÄŸların geniÅŸletilmesi de duygu durum düzenlemede önemli bir etkiye sahip oldukları bilinmektedir.
***
DoÄŸum sonrası depresyon, tedavisi mümkün olan, gerekli desteÄŸin verilmesi ile birlikte iyileÅŸebilen bir durumdur. ÇoÄŸu doÄŸum sonrası depresyon belirtileri gösteren anneler, belirtilerin geçmeyeceÄŸi, hiçbir zaman iyi olamayacakları, bebeÄŸine bir anne olarak yeterli gelemeyeceÄŸi, kendisinin hep böyle hissedeceÄŸi ve iyileÅŸemeyeceÄŸi gibi olumsuz duygular yaÅŸayabilmektedirler.
***
Bu duygu ve düÅŸünceler, bu süreçte doÄŸum sonrası depresyon yaÅŸayan çoÄŸu kadında gözlenmektedir. Ancak hiçbir doÄŸum sonrası depresyon sonsuza kadar süremez ve gerekli destek sunulduÄŸu sürece iyileÅŸme saÄŸlanmaktadır.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz