Oyun terapisi daha çok 2-11 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan, çocukların sorunlarını anlamak, duygularını ve davranışlarını çözümlemek, çocukları bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için kullanılan bir terapi tekniğidir.
***
Oyun terapisinin temel amaçları çocukların duygusal çatışmalarının çözümlenmesi için oyun aracılığıyla güvenli bir ortam yaratmak bunu yaparken de dil- bilişsel ve motor gelişimini desteklemektir.
***
Oyun terapisi aracılığıyla çocuk yaşantısından parçaları oyuna taşır ve bunlara olan duygularını paylaşır, böylece çocuğun sorunlarını ifade etmesi sağlanır. Sonrasında amaç çatışmaların çözümlenerek yeniden yapılandırılmasıdır.
***
Çünkü çocuklara soru sorarak duygu ve düşünceleri hakkında bilgi sahibi olmak çoğu zaman güçtür. Sorulan sorulara cevap vermeyen çocuk oyun esnasında uzman kişi eşliğinde birçok duygu ve düşüncesini açığa çıkartacaktır. Bu terapi tekniği evde anne babayla ya da okulda öğretmenle oynanan oyundan farklıdır.
***
Oyun terapisinde özel olarak hazırlanmış bir odada çocukla birlikte oyun oynayan terapist ilk olarak güven ilişkisini oluşturma adımıyla başlar. Oyun yapılandırılmamış olsa bile uzman terapistin gözlemleri ve bilinçli söylemleri oyun terapisini diğer oyunlardan farklı kılmaktadır.
***
Oyun terapisi, çocuklarda travma sonrası görülen stres bozuklukları, selektif mutizm (seçici konuşmazlık), endişe ve anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, dürtüsellik, okuma bozuklukları ya da özgül disleksi, sosyal içe kapanıklılık, güven eksikliği/depresyon, somatik bozukluklar ya da fiziksel sebebi olmayan ağrılar ile boşanma sonrası adaptasyon gibi uyum ve davranış bozuklukları sorunlarında kullanılan, çocukların sorunlarına onların dili olan oyunun aracılığı ile yardımcı etmeyi hedefleyen etkili bir sağlatım yoludur.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz