Başkalarınca gereksiz görülen eşyaların ‘bir gün lazım olur’ düşüncesiyle biriktirildiği ve atılmadığı biçiminde bir davranış bozukluğu olarak nitelendirilen ‘istifleme hastalığı’ ayrı bir bozukluk olarak tanımlansa da obsesif kompulsif bozukluk ile bağlantısı olduğu söylenmektedir.
***
‘İstifleme hastalığı’ obsesif kompulsif bozukluğun bir görünümü olduğu gibi, OKB depresyon ve kaygı bozukluğu ile bir arada da görülebilmektedir.
***
Nedeni tam olarak bilinememesine karşın, biyolojik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
***
Çevresel faktörler arasında, kişinin geçmişte yaşadığı taciz, tecavüz, ciddi yaşamsal tehdit içeren yaşantılar, önemli yaşamsal değişiklikler, ciddi hastalıklar ve hastalık süreci, sevilen birinin kaybı, iş, eğitim ya da özel hayatta yaşanan baş etmesi güç sorunlar ve yaşantıların etkili olduğu düşünülmektedir.
***
Obsessif kompulsif bozukluğa sahip bireyler, takıntılı düşüncelerden kaynaklı endişe duygusunu kontrol etmeye yardımcı olacak kurallar ya da ritüeller oluşturabilmektedirler.
***
İstenmeyen düşünceler, yoğun endişe ve sıkıntı veren dürtülerdir. Belirtilerin genellikle kişinin stres altında kaldığında daha da kötüleştiği gözlenmektedir.
***
Obsesif kompulsif bozukluk tedavi edilmediği takdirde daha da ilerleyerek kişinin yaşamsal işlevselliğine, güncel hayatına önemli oranda zarar verebilmektedir.
***
Tedavi için psikiyatrik tedaviye ek olarak psikoterapi önerilmektedir.
Keyifli bir hafta dileğiyle…
psikologsaadet@gmail.com
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz