Milattan önce 753 ile milattan sonra 476 yılları arasında, Roma imparatorluğu zamanında 67,000 mil ve bin grostonluk gemiler yapılmıştır. Roma İmparatorluğunda çok geniş bir kesim olan orta sınıf, gladyatör dövüşlerini, spor aktivitelerini, festivalleri, sanat eserlerini ve sanatsal faaliyetleri izlemek için turizm aktivitelerinde bulunuyorlardı.
***
Mezopotamya’da asiller yazları sıcaktan uzaklaşmak için daha serin yerlere seyahat etmişlerdir. Zevk için seyahat Roma İmparatorluğunun güvenliği ve ulaşımı sağlamasıyla olmuştur. Her şeye rağmen gene de turizm güvenli değildi. Deniz yolculuklarında hava koşulları ve korsanlardan, kara yolculuklarında ise hırsızlar ve vahşi hayvanlardan dolayı hala tehlikeliydi ve sadece gündüzleri yolculuk yapıla bilinmekteydi.
***
Karanlık Çağ Dönemi:
Milattan sonra 400 ile 1000 yılları arasında yani Karanlık Çağ’da ve milattan sonra 1000 ile 1400 yılları yanı Orta Çağda etkin olan Roma Katolik kilisesi, insanların, dünyevi eğlencelerden uzak durup, zamanını çalışmak ve ibadetle geçirmesi gerektiğini savunur. Tüm eğlence ve konaklama yerleri kapatılır, insanlar sadece dini sebeplerden dolayı ve Haçlı seferleri için dolaşmışlardır.
***
Dini amaçlı ziyaretler, özellikle Kudüs, Mekke, Medine gibi kutsal yerlere yapılmıştır. Bu güzergahlar arasına kurulan hanlar, birbirlerinden bir günlük yürüyüş mesafesi uzaklıklara kurulmuş, geceleri insanların, ulaşımda kullanılan hayvan ve malzemenin tüm gereksinim ve bakımını karşılayacak şekilde tasarlanmışlardır. Gece yolculuğu halen güvenli olmadığı için geceleri hanlarda konaklayanların güvenliği han sahibi tarafından sağlanmaktadır.
***
Haçlı seferleri sonrası, insanlar dinsel amaçlı seyahatleri kıtalararası yaparak daha da geniş kapsamlı bir hale getirmişlerdir. Gene haçlı seferleri sonrası Marco Polo’nun 24 yıl süren ve Venedik’ten Çin’e kadar uzanan gezisini son derece kapsamlı olarak anlattığı kitabı, okuyucularında bilinmeyen bölgeler için merak uyandırmıştır. Bu kitap sonucu merak turizmi ortaya çıkmıştır. 13. yy’da Asya’ya yapılan ticari seyahatler başlamıştır.
***
Orta çağ’da Marco Polo’nun Çin’e yaptığı seyahatten sonra Venedik’te bastırdığı eser Asya’nın tanıtılmasına öncülük etmiştir. Kâğıt paranın Çin’den Avrupa’ya getirilmesi de Marco Polo vasıtasıyla gerçekleşmiştir. Ortaçağın turizme dini yönden en önemli katkısı İslamiyet’in doğuşu ile ortaya konan ilkelerdir. İslam Dini seyahat konusunda insanlara gereken nasihatleri vermekte, hacca gitmenin ise farz olduğunu belirtmektedir.
***
Ayrıca bu dönemde Lonca Sisteminin doğuşu, kaliteli iş anlayışını doğurarak bunun seyahatlerle kazanılacağı fikri sanatkârları seyahate yöneltmiştir. Rönesans devri turizmi, kültür turizmi şeklinde olup bu dönemde Roma ve Paris İspanyol, Arap, Grek, Alman ve Britanya gibi çeşitli ülkelere mensup öğrencileri kendine çekmiştir.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz