Allah, ilk insan ve ilk peygamber olan Hz. Âdem’i yarattığı zaman yere: “Ben senden bir halk yaratacağım ki, onlardan bana itaat edenler de olacak, isyan edenler de olacak. Bana itaat edenleri hazırladığım Cennet’e, isyan edenleri ise Cehennem’e sokacağım” diye vahyetti.
***
Kuran’da bu konuda da çok sayıda ayet vardır. “İman edip salih amellerde bulunanları müjdele. Gerçekten onlar için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır. Kâfirler için hazırlanmış ve yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennemden sakının.”
***
Hz. Âdem’in ilk insan olması esas olmakla birlikte, O’nun yaratılışıyla ilgili ‘yeryüzünde orayı fesada verip kan dökecek birini mi yaratacaksın?’ (Bakara, 31) mealindeki ayette geçen ‘halife’ kelimesine bakılarak, yeryüzünde Âdem’den önce başka bir insan türü yaşamış olduğunu düşünmek yanlıştır.
***
Çünkü bu kelime daha önceki bir insan topluluğunun yerini alma anlamına gelmeyip, Allah’ın vekili, yani yeryüzünde O’nun hükümlerini yaşatan, uygulayan, dünyayı imar eden ve eşyaya müessir olup, dünyadaki diğer canlı ve cansız her şeyi etki ve tesiri altına alan üstün varlık anlamındadır.
***
Meleklerin, O’nun yaratılması konusundaki endişesi ise, kendileri masum sayıldığından, diğerlerinin günah işleyebileceklerini, bu fiilleri yapmadan önce ‘ilmi ilahi’den öğrenmiş olmalarından kaynaklanmaktadır.
***
Daha sonra Cebrail (a.s) i yerden bir avuç toprak getirmesi için gönderdi. Ancak yer, Cebrail (a.s) e : “Allah benden bir halk yaratacak ve onlar Allah’a asi olacak ve bundan dolayı beni cezalandıracak” diyerek toprak vermek istemeyince, Cebrail (a.s) yerden toprak almaksızın geri döndü.
***
Allah bu defa Mikail Aleyhisselam’ı gönderdi. O da aynı gerekçeyi gösteren yerden toprak almadan geri döndü. Yüce Allah üçüncü defa Azrail Aleyhisselam’ı yerden bir avuç toprak almak üzere gönderdi.
***
Yer, yine aynı gerekçe ile toprak vermek istemeyince, Azrail (a.s) : “Ben de Allah’ın emrini yerine getirmemiş olarak dönmekten O’na sığınırım” diyerek yeryüzünün itirazına rağmen ayrı ayrı yerlerinden kırmızı, beyaz ve siyah topraklardan örnekler alıp karıştırarak göğe çıktı. Daha sonra topladığı topraklara su katmış ve onu yapışkan çamur haline getirmiştir. Çamur siyahlaşıp kokmaya başlayınca Allah bu çamurdan Âdem’i yaratmıştır.
***
Allah, ilk insan olan Âdem’i topraktan yarattı. Bu yaratılış Kuran’da değişik yerlerde şu şekilde geçmektedir: “İnsanı, ateşte pişmiş gibi kuru bir çamurdan yarattı. Cann’ı (cini) da ‘yalın-dumansız bir ateşten’ yarattı. “Andolsun, insanı kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık.”
***
SON SÖZ
Ayette insanın, seramik gibi ses çıkaran, kurutulmuş çamurdan yaratıldığı açıklanmaktadır. Burada geçen ‘çürümüş balçık’ insanın ilk suretinin çürümüş topraktan yapıldığı ve kuruduktan sonra ona ruh üflendiği anlaşılmaktadır.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz