İşgücü Uyum Programı kapsamında yapılacak olan iş ve işlemler ile uyulması gereken kurallar ile ilgili olarak gerekli açıklamalar aşağıda belirtilmiştir. İş gücü Uyum Programında katılımcı çalıştıracaklar; SGK’da kayıtlı 5510 sayılı Kanunun 4-1/A bendi kapsamında sigortalı sayılanları bildirdiği bir işyerinin olmaması durumunda SGK’ ya elektronik ortamda en geç sigortalı çalıştırmaya başlayacakları tarihte işyeri bildirgelerini göndermek zorundadırlar.
***
Bu durumda sigortalı işe giriş bildirgesi, ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar SGK’ ya verilmelidir. SGK’da 4/1-A kapsamında sigortalı sayılanları bildirdikleri kayıtlı işyeri varsa bu işyerinden bildirim yapılacak, yeni işyeri tescili yaptırmayacaklardır. Bu durumda sigortalı sayılan kişiler sigortalılık başlangıç tarihinden önce sigortalı işe giriş bildirgesi ile SGK’ ya bildirilmelidir.
***
SGK’da 4/1-A kapsamında sigortalı sayılanları bildirdikleri kayıtlı bir işyeri bulunmasına rağmen ilgili mevzuat bölümünde belirtilen genel yazının yayımı tarihinden önce veya sonra İşgücü Uyum Programı kapsamında yeni bir işyeri tescil edilmesi durumunda yeni tescil edilen işyerinden de SGK’ ya bildirim yapılabilecektir. Bu durumda da sigortalı işe giriş bildirgesi, ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar SGK’ ya verilebilmektedir.
Yükleniciler, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini "46 Türkiye İş Kurumu tarafından Düzenlenen Eğitimlere Katılan Kursiyerler" numaralı belge türünü seçerek göndereceklerdir.
***
İşgücü uyum programı kapsamında yapılması gerekenler:
Özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin istihdam edilebilirliğini artıracak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere Türkiye İş Kurumu tarafından aktif işgücü hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak düzenlenen İşgücü Uyum Programının yürütülmesinin usul ve esaslarını düzenleyen "İşgücü Uyum Programının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" 29.08.2024 tarihli ve 32647 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz