Değerli okuyucular; bugün sizlere son zamanların, Sosyal Güvenlik hizmetlerinden olan Emeklilik ile ilgili EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunda bilgilendirmelerde bulunacağım.
Öncelikle, EYT’liler ne istiyor?
EYT’liler 4447 sayılı kanunla getirilen ve ilgili sosyal güvenlik kanunlarında emeklilikte kademeli yaş şartını düzenleyen geçici maddelerin iptal edilmesini ve 8 Eylül 1999 tarihinden önceki emeklilik koşullarının kendileri için uygulanmasını istiyor.
Bu koşullar SSK’lılar 4/a işçiler için:
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında olmak ve en az 5000 gün,
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında olmak, 15 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 3600 gün,
- Kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 5000 gün,
- Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak.
4/b Bağ-Kur’lu ve 4/c Devlet Memurları için:
- Yaş koşulu olmaksızın Kadın Sigortalılar için, 20 Yıl Sigortalılık süresi 7200 prim günü, Erkek Sigortalılar için 25 tam yıl ve 9000 gün prim ödemiş olmak.
08.09.1999 dan önce sigortalı olmak kaydıyla tabiki
Bakan Bilgin zaman zaman yaptığı açıklamalarda;
- Staj başlangıç tarihinin dikkate alınmayacağını, bunun EYT’nin konusu olmadığını,
- Emeklilik yaş hadlerini yerine getirmeyenlere aylık bağlanmasını ve yaş koşulunun yerine gelmesine kadar ödenen aylıklardan kesinti yapılmasına ilişkin -modeli uygulamayacaklarını,
- Yaptıkları çalışmada, emeklilikte aranan üç koşuldan; sigortalılık süresi ve prim gün sayısına dokunmadıklarını bu iki kriterle ilgili herhangi bir düzenleme yapmadıklarını,
- Yıpranma hakkı ile askerlik ve doğum borçlanmasının işe başlangıç tarihini öne çekmeyeceğini, bunların eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapıldığını (mevcut yasal düzenlemelerde işe giriş tarihinden önce yapılan askerlik hizmetlerinin borçlanılması halinde sigortalılık başlangıç tarihi geriye çekiliyor.), ifade etti.
Kimler EYT kapsamına giriyor?
EYT kapsamına ilk sigortalılık başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesi olup, prim gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurmuş, ancak yaşını dolduramamış olanlar girmektedir.
8/9/1999 tarihinden sonra ilk defa çalışmaya başlayan ve prim gününü dolduranlar EYT kapsamında emekli olabilecek mi?
TBMM’ye gelecek yasa teklifinde eğer farklı bir düzenleme olmazsa, ilk sigortalılık başlangıcı 9 Eylül 1999 ve sonrası olan kişiler EYT kapsamına girmediklerinden bu durumda olan sigortalıların emeklilik şartları ise bu günkü yasa kapsamında, gerekli olan prim gün sayısını (2008 E KADAR 7000 gün, 2035 E KADAR 7200 gün) doldurmuş olsalar dahi EYT kapsamında emekli olamayacaklardır.
Bu durumda olanlar prim gün sayısının yanı sıra kanunda öngörülen yaş şartlarını (kadın ise 58 yaş, erkek ise 60 yaş) yerine getirmek suretiyle emekli olabileceklerdir.
EYT ile ilgili bilgilendirme yazımız devam edecektir. Saygılarımla.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz