Toplum olarak eleştiri, eksiklik ve yanlışları tespit etmede çok başarılıyız. Sorunları hepimiz kendi penceresinden, bakış açısından anlatmakta çok başarılıyız. Genci yaşlısı fark etmeksizin.
***
Günümüzde iş hayatında sorunu tespit edip ‘üst’üne açıklamak yeterli olmuyor. Çözüm önerisini/önerilerini de beraberinde sunmak gerekiyor. Fark yaratmak için bu gerekli. Çünkü sorunu herkes anlatabilir, mesele çözüm sunabilmekte.
***
İhtişamlı ve ilham verici bir tarihimiz var. Geçmişimizden aldığımız güçle genç insan kaynağımızı birleştirdiğimizde müthiş potansiyeli olan bir ülke topraklarında yaşıyoruz. Ancak ülkemiz doğal kaynaklarını kullanmanın ötesine geçemiyor.
***
Doğal kaynaklar göller, akarsular, yeraltı kaynakları, ormanlarımız gibi sıralanabilir. Yani oluşumunda insanların etkisinin olmadığı ve doğal ortam içerisinde oluşan doğal zenginliklerdir bu kaynaklar.
***
Daha açıklayıcı bir örnek vermek gerekirse ülkemiz dünyadaki fındık üretiminde birinci sıradadır. Ancak tüm dünyanın tanıdığı bir çikolata markamız yok. Fındık ülkemizin doğal kaynaklarından bir tanesi. Ancak katma değer üretemiyoruz.
***
Bu örnekten yola çıkarak eğitimden, siyasetten söz etmeyi düşünmüyorum. Bu konulara gelene kadar yapmamız gereken çok daha elzem noktalara değinmek istiyorum. Meseleyi makrodan alıp mikroya doğru inelim.
***
Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’le gelen ilk emir ‘oku!’. Öyle bir dinin mensuplarıyız ki bizlere ilk olarak okuma, yazma ve ilme çağrı yapılıyor. Ancak bu Müslüman toplum ne yazık ki okumuyor.
***
Evet bütün mesele buradan başlıyor. Maalesef dinimizin ilk emrini bile yerine getiremiyoruz. Yazının başından beri anlatmaya çalıştığım her şeyi bu emir özetliyor zaten. Alt alta yazabileceğimiz tüm sorunların kaynağını bulduk.
***
Okumak, araştırmak, kendini geliştirmek sadece okullarla açıklanabilecek bir şey değil. Ülkeyi, siyaseti, eğitim sistemini, adaleti vb birçok şeyi hep birlikte eleştirebiliriz. Peki biz çözüm için ne yapıyoruz?
***
En başta okuyor muyuz? Kendimizi geliştiriyor muyuz? Sorunların çözümü için bireysel olarak nasıl bir katkı yapıyoruz. Toplumda, ailemizde örnek bir birey miyiz? Dinimizin emrettiği gibi mi yaşıyoruz. Örnek, iyi bir insan mıyız?
***
‘Temizlik imandandır’ hadisi şerifine karşılık camilerimizin tuvaletleri kullanılabilir durumda mı? Her gün gittiğimiz kafelerin, restoranların, akaryakıt istasyonlarının tuvaleti nasıl? Tuvalet kullanmayı gerçekten biliyor muyuz?
***
Sadaka taşları, kuş evleri yapma naifliğine sahip bir ecdadın torunlarıyız. Bağdan üzüm kopartıp parasını ağaca asan askerlerin torunlarıyız. Ne kadar dürüstüz dersek haberleri açıp dolandırıcılık hikayelerine bakabiliriz.
SON SÖZ
Ülke olarak, toplum olarak bir güncellemeye ihtiyacımız var. Gidişatın iyi olmadığı ortada. ‘Ülke artık çığrından çıktı, bu gençlerden olmaz’ demek yerine aynaya bakalım. Değişime kendimizden başlayalım. Klasik okul kitaplarının dışında en başta okumamız gereken kitabı hepimiz anladık sanırım.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz