Twitter, dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlardan bir tanesi. Türkiye’de ve dünyada pek çok kişi, gündemi Twitter’dan takip eder oldu. Twitter, bir nevi anlık haber alma kaynağına dönüştü diyebiliriz.
Twitter’ın sahip olduğu güç her geçen gün artmaya devam ediyor. Hatırlarsanız, Amerikan Eski Başkanı Donald Trump’ın hesabını bile askıya almış, O’nun Twitter üzerinden propaganda yapmasını engellemişti.
Twitter’ın bu kadar etkin güce sahip olması, bu platformda yer alan bilgilerin yüzde 100 doğru olduğu anlamına gelmiyor. Öyle ki bu platformda oluşturulan gündemlerin pek çoğunun sahte hesaplar üzerinden yapıldığına dair iddialar var.
Türkiye’deki sosyal medya trendlerinin, sahte hesaplar üzerinden yapıldığı, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nin yaptığı araştırmada gün yüzüne çıkmıştı. İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü, Türkiye trendlerinin yüzde 47’si, global trendlerin ise yüzde 20’si sahte olduğunu araştırma ile ortaya çıkarmıştı.
Bu araştırmadan, Twitter’ın kötü amaçlara zemin hazırlayan bir sosyal medya platformu olduğunu anlıyoruz. Şirket, bu konu ile ilgili tedirginlikleri gündemine aldı ve bu konuda çok ciddi bir çalışma başlattı. Pek çok sahte Twitter hesabını kapattı. Twitter hesaplarının gerçek kullanıcılardan oluşması için çalışmalarını genişletmeye devam ediyor.
Twitter, geçtiğimiz günlerde yeni bir karar daha aldı. Kullanıcıların yanıltıcı tweetleri işaretlemesine olanak tanıyan özelliğini daha da genişletecek. Twitter yaptığı açıklamada, kullanıcıların sosyal medya platformunda yanıltıcı içeriği işaretlemesine olanak tanıyan test özelliğini Brezilya, İspanya ve Filipinler'e genişleteceğini açıkladı.
Yapılan test çalışmalarının ardından, uygulama birçok ülkede kullanılabilir olacak.
Platformundaki yanlış bilgileri azaltmak isteyen, bu konuda güvenilir olmayı amaçlayan Twitter, bu özelliğin pilot çalışmalarını geçtiğimiz yıl başlatmıştı.
Özellik, ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Güney Kore'de test edildi.
Son günlerde Twitter’ın güvenliği ile ilgili çok sayıda eleştiriler vardı demiştik. Bu eleştirileri ciddiye alan şirket, uygulamayı duyurdukları günden bu yana 3 milyondan fazla şikâyet aldıklarını duyurdu.
Twitter kullanıcıları, doğru olmadığını düşündükleri twitleri işaretleyip bunu Twitter yetkililerine bildirecek, Twitter yetkilileri de spam içerik taşıyan bu tiwiti kullanımdan kaldıracak.