Endüstriyel tasarımcı, dünyanın en zengin işadamı Elon Musk, bir süredir Neuralink Projesi üzerinde yoğun çalışmalar gösteriyor. Neuralink Projesi, insanlığın teknolojik açıdan ulaştığı bana göre en yüksek seviye.
Çünkü bu proje, insan beynini bilgisayarlara bağlamayı amaçlıyor. Kafanızı karıştırmadan önce size Neuralink Projesi’nden bahsedelim.
Tesla Motors ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Elon Musk, yeni projesinde insan beynini bilgisayarlara bağlamayı amaçlıyor. Bu proje, özellikle felçli hastalar için hayati önem taşısa da, bilim insanları Neuralink Projesi'nden oldukça kaygılı.
Çünkü Neuralink Projesinde yapay zekâ ve insan beyni bir arada bulunacak.
***
Bu şirket Elon Musk tarafından 2016 yılında kuruldu. İnsan beynine yerleştirilecek çipler aracılığı ile bilgisayarlar insan beyni hakkında veriler toplayacak.
Beyinde gerçekleşmesi istenen eylemelere ilişkin sinyalleri algılayan Neuralink, kafa derisine yerleştirilecek elektrotlar aracılığı ile bu işlevi gerçekleştirecek.
İnsan beynine yerleştirilen bu elektrotlar, beyindeki sinyalleri algılayıp bu sinyallere uygun komut verilmesine olanak sağlayacak.
Yani insan beynini WIFI'ye bağlamak, bu sayede bütün cihazları kontrol edebilmek mümkün hale gelebilecek. İnsan beyni, deri içerisine yerleştirilen elektrotlar sayesinde, düşünceleri okuyup, bu düşünceleri gerçeğe dönüştürmeyi kolay hale getirmeyi hedefliyor.
***
İlk etapta kulağa çok hayalî gelen bu düşünce şimdi Elon Musk sayesinde gerçekleşeceğe benziyor. 100 kişinin çalıştığı ve merkezi San Fransisco'da olan Neuralink şirketi, bu alanda toplam 158 milyon dolarlık bir yatırım aldı.
Aslında, insan beyninin dijital ortama aktarılması fikri Elon Musk'la ortaya çıkmış bir fikir değil.
2017 yılında hayatını kaybeden dünyaca ünlü fizikçi StephenHawking, göz hareketleriyle yazı yazmak zorundaydı. Hawking, kendisi için geliştirilen bilgisayar sayesinde, göz hareketlerini sesli yazıya dönüştürebiliyordu.
Elon Musk’un geliştirdiği Neuralink projesinin ana misyonu, beyninde hasar olan insanlara yardım edebilmek. Dolayısıyla, bu proje felçli ve yatağa bağımlı hastalar için, Parkinson’lu hastalar için bir umut niteliğini taşıyor.
***
Elon Musk’un projesi, yakın bir gelecekte insan deneylerine başlayacak. Bilim insanları, insan deneyleri konusunda oldukça kaygılı olduklarını belirtiyorlar. Bu teknolojinin nasıl kullanılacağı konusunda yeterli bilgi sahibi olmadıklarını düşünen bilim insanları, Neuralink projesinin insanlık yararına kullanılmadığında çok ciddi sonuçlar doğurabileceğine inanıyor.
Üstelik şirketin iflas etmesi durumunda insan beynine yerleştirilecek çiplerin ne olacağı konusu ise hala bir soru işareti. İnsan beynine yerleştirilen cihazların ne kadar süre ile kalacağı, gelecek güncellemelerin insan beyni ile uyumlu olup olmayacağı diğer bir soru işareti.
***
Elon Musk, bu teknolojinin işitme aralığını normal frekans ve genişliklerin üzerine çıkarabileceğini ve normalde insan tarafından duyulamayan seslerin bu sayede duyulabileceğini iddia etmişti.
Elon Musk, çipleri beynin derinlerine yerleştirmeyi başarabilirse, körlük ve depresyon gibi hastalıklar tarihe karışabilir.
Neuralink projesi eğer amacına ulaşırsa, özellikle engelli bireylerin hayatını oldukça kolaylaştıracak. Bir örnek vermek gerekirse, engelli bireyler Neuralink sayesinde klavyeye hiç dokunmadan, yalnızca düşünceleri ile yazı yazabilecek.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz