Teknoloji, baş döndürücü bir hızla devam ediyor. Metavörs kavramının ortaya çıkmasıyla, bir çok teknoloji firması, farklı ve ilginç buluşlarını kamuoyuna açıklıyor. Şöyle teknoloji geçmişine bir yolculuk yaptığımızda, gelişen teknolojilerin bu kadar gelişeceğini hayal edebilir miydik?
***
İlk bilgisayarın ortaya çıktığı günü düşünün. Nasıl da onu öğrenebilmek için türlü çabalar gösteriyorduk değil mi? Bilgisayarlar, ilk 1946 yılında ABD ordusu tarafından geliştirilmiş bir cihazdı. Bilgisayarın ilk mucidi, matematik dehası, filozof Çarls Bebiç, bugünü görse acaba nasıl bir fikre kapılır ya da hayatımızı değiştirecek hangi buluşları ortaya koyardı?
***
Ülkemizde de teknoloji ürünlerine inanılmaz rağbet gösteriliyor. Belki de bu konuda dünya ile yarışıyor olabiliriz. Teknolojiyi tükettiğimiz oranda üretebilsek, inanın dünyanın sayılı devletleri arasında yerimizi kısa zamanda alırız. Ülkemize ilk bilgisayar, 1960 yılında, yol yapımında gereken hesaplamaları yapmak için, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından getirilmiş. O dönem tabi bilgisayarlar günümüzdeki gibi ele avuca sığacak ölçütte değildi.
***
Devasa ağırlık ve hacme sahip bilgisayarlara o dönemde veri işleme makinesi adı verilmiş. Ve bu veri işleme makineleri ülkemizde 12 yıl boyunca kullanılmış. Yani ülkemiz öteden bu yana teknolojik gelişmeleri çok çabuk kavrıyor ve hayata adapte ediyor.
***
O dönemde elektrikle çalışan devasa veri işleme makineleri, 167 metre karelik bir alana sığıyormuş ve ağırlığı tam olarak 30 ton civarındaymış. İnternette yer alan bilgilere göre, ülkemizde ilk bilgisayara sahip olan üniversiteler, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesiymiş. IBM 1620 adı verilen bu bilgisayarlar, sonra Devlet Planlama Teşkilatı’na bilgisayarların getirilmiş ve bu sayede popülerliği artmış.
***
Eski Cumhurbaşkanlarımızdan Rahmetli Turgut Özal’ın çabalarını göz ardı edemeyiz. Bilgisayar teknolojilerinin devlet kademesinde yaygın kullanılması fikri, rahmetli Turgut Özal’ın çabalarının birer gelişmesiydi. Ben ta çocukluk dönemlerinden hatırlıyorum. Sizler de internete girerek, Turgut Özal’ın bilgisayarlar konusundaki fikrini farklı kaynaklardan izleyebilirsiniz.
***
Geçmişten günümüze teknoloji ile haşır neşir olan ülkemiz yerli ve milli işletim sistemi çalışmalarına başlamalı. Bugün dünyada bilgisayarları çalıştıran iki işletim sistemi var. Elbette farklı işletim sistemleri var ama en yaygın kullanılan iki işletim sistemi var. Bunlardan bir tanesi Windows, bir diğer ise MAC OS!
***
Geçmiş yıllarda ülkemizde bize ait bir işletim sistemi vardı. Bu işletim sisteminin adın Pardus’tu. Benim çocukluk dönemimde hatırladığım kadarıyla Pardus işletim sistemine gençlerin talebi oldukça yüksekti. Türkiye'de TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olan işletim sistemi, bugün ne yazık ki kaderine terk edilmiş durumda.
***
Bize ait yerli ve milli işletim sisteminin planlanmasına 2003 yılında başlanmıştı, 2005 yılında kararlı ve etkin sürümü pek çok bilgisayarlarda kullanılıyordu. Açık kaynak kodlu işletim sistemi, herkese açık ve bedava dağıtılan bir işletim sistemiydi.
O dönemde pırıl prıl, pırlanta gibi çocuklar, bu işletim sisteminin eksik bölümlerini tespit ediyor, eksik olan bölümlerini yama halinde kullanıcılara ücretsiz olarak dağıtıyorlardı. Türkiye’nin yerli ve milli yazılımı Linux tabanlı geliştirildiği için, bu bilgisayarlarda etkin virüslerin üretilmesi, Windows bilgisayarlara göre daha azdı. Tabi işletim sistemi adının Pardus olmasının da bir anlamı var.
***
Pardus adı, Anadolu parsının da bilimsel adı. Yani işletim sisteminin kendisi de, adı da yüz de yüz bizi anlatıyordu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve kamuoyuna sunulan Pardus işletim sistemi çalışmalarını devam ettirmeli.
***
Türkiye’de gerçekten muazzam yazılım bilgisine sahip olan gençlerimiz var. Bu gençlerimiz bu projede çalışsa, her genç bu işletim sistemine yeni bir özellik katsa, inanın dünyada çok farklı ve etkin bir yere sahip olabiliriz. İşte o zaman yerli cep telefonu, tablet üretebiliriz. Hem dünyada hem de ülkemizde ciddi katma değer yaratabiliriz.
SON SÖZ
Bu konuya özellikle dikkatinizi çekeyim, bugün kullandığımız Android işletim sistemi Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Android’i gibi bir sistemi biz keşfetseydik, yazılımı dünyaya satabiliyor olsaydık, muhteşem olmaz mıydı?
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz