Her şeyin olduğu gibi sosyal medyanın da cılkı çıktı. Tam anlamıyla bir bilgi çöplüğü ortalık teyitsiz bilgilerle dolu. Hal böyle olunca deformasyona da açık bir ortam. Bir de bu ortamda sanal alemde kendilerine gazeteci süsü veren fenomenler türedi. Yani sosyal medyada takipçisi olan içi boş ünlüler. Bunlar her konuda paylaşımda bulunup etkileşim yaratmak istiyorlar. Bu nedenle de paylaştıkları bilgiler hiçbir filtreden geçirmeden yayına alıyorlar. Sonrası korkunç tam bir kaos ortamı.
***
Şimdi bu ünlüler kendilerine yeni bir oyun alanı buldular. Hepsi deprem bölgesinde ellerinde son model telefonlar ve bunların yan aparatları tam tekmil “cevat kelle” misali ortada dolaşıyorlar… Bunlar için zaman ve konunun enteresanlığı önemli olduğu için ne kadar absürt şey varsa hemen hiç araştırmadan vakit kaybetmeden paylaşıyorlar. Yazdıklarının yeniden kontrol etmek gibi bir zaman harcamıyorlar. Ne duyarlarsa, ne görürlerse; akıllarına ne gelirse kısa notlar halinde paylaşıyorlar.
***
Başta da söylediğim gibi asıl amaç etkileşim sağlamak. Ama bu fenomenler haberci olmadıkları için gazetecilikten anlamadıkları için, haberlerini teyit ettirmek zorunda olduklarının farkında bile değiller. Tamam gazeteciler de yaptıkları haberlerle etkileşim yaratmak isterler ama onlar için asıl haberlerinin gerçek olmasıdır. Gazetecilik itibar endeksi yüksek bir meslektir. Sürekli yalan yanlış haber yazan bir muhabir meslekte barınamaz. Ama bu sosyal medya fenomenleri etkileşim yaratıkça para kazandıkları için tek hedefleri çok izlenmek ya a tık almak hal böyle olunca da vur yalan haberin beline…
Hakkı yenen bir meslek JEOTEKNİK Jeoteknik anlam olarak zemin mekaniği demektir. Zemin davranışlarını ve zeminin özelliklerini inceleyen mühendislik mekaniğinin adı jeoteknik olarak tespit edilmiştir. Zeminin yapısını ve özelliklerini inceleyerek yapıların uygunluğunu test eder. Jeotekniğin ne olduğunu ve jeoteknik mühendisinin ne iş yaptığını ayrıntıları ile derledik.
SEÇİMLER ZAMANINDA YAPILIR
AK Parti kulislerinde seçimlerin ertelenmeyeceği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 14 Mayıs’ta yapılacağı konuşuluyor. Ancak külliyeye yakın kaynaklardan aldığım bilgiler göre sayın Erdoğan deprem bölgesinde ilk yaralar sarılmadan son cenaze toprağa verilmeden seçim hakkında konuşulmamasını istiyor. Yanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceliği şu an seçim değil. Ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü koşullardan çıkmasına kadar seçim lafı edilmeyecek. Ama bölgede yapılanları yakından takip eden biri olarak söylüyorum ki, devlet bu yaraları en kısa sürede saracak.
***
Daha dün bölgede kalıcı konutların temel çalışmaları başladı. Dikkatinizi çekerim konteyner kent veya yığma binalardan bahsetmiyorum kalıcı konutlar için harekete geçildi. Bu da Ak Parti kulislerinde dolaşanları doğruluyor. Seçim 14 Mayıs’ta olacak gibi gözüküyor. En kötü ihtimalle 18 Haziran’da yani normal zamanında seçimler yapılır gibi gözüküyor.
***
Zaten Anayasa profesörlerine göre bu dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk dönemi yani seçimlerin zamanında olması Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylık sürecini etkilemeyecek. Seçimlerde 2’nci kez aday olmasının önünde hiçbir engel yok. Yüksek Seçim Kurulu seçimlerin yapılabilmesinde bir engel görmezse seçimler zamanında yapılır.
***
Yani bir masa etrafında toplanan ve siyaseti dizayn etmeye çalışan 6 liderlerin istediği olmayacak. Seçimler ertelenmeyecek. Otursunlar adaylarını belirleyip seçimlere hazırlansınlar nerden akarsanız bakın önlerinde 3 aydan kısa bir süre var. Hadi bilemedim 4 ay…
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Deprem oldu herkes televizyonlarda afet konuşuyor. Ama Jeoteknik mühendislerini konuk edip onların görüşlerini almak hiçbir televizyon programcısının aklına gelmiyor. Jeoteknik Mühendislerinin işi tasarlanan binaların zemine uygun olup olmadığını belirlemektir. Binanın yapılacağı alan ile ilgili araştırmalar yapar ve binanın zemine olan basıncını hesaplar.
***
Binanın zemindeki gerilimine dair oranı ve temel tipini belirlemek için ölçüleri de bu kişiler hesaplar. Oluşabilecek risklerin raporlaması, depreme yönelik analizler ile binanın çökme riskinin hesaplaması ve sızdırmazlık çalışmaları da bu kişilerin görevidir. Jeoteknik mühendisi olmak için üniversitelerin İnşaat ya da Jeoloji mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz