Asrın felaketinde devlet yaraları sarmaya devam ediyor. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken depremzedeler için kalıcı konutların yapımları planlanıyor. Tüm bakanlar bölgede çalışıyor. Ama muhalefet “Devlet Afetzedeye yeterince yardım etmiyor” yalanını yaymaya devam ediyor.
Yaşım ve mesleğim gereği son 40 yılda yaşanan tüm afetleri gazeteci olarak takip ettim. Her televizyona çıkan yorumcunun deprem konusunda hayranlıkla izlediği Japonya’da 7 yıl kaldım. Büyük kanto depremini ilk günün akşamından itibaren bir ay boyunca yerinde takip ettim. İnanın afet o kadar büyük ki, devlet bile ilk anda çaresiz kaldı. Ben size söyleyeyim bu büyüklükte bir afet ve yıkım olsa değil Japonya hiçbir batılı ülke bu kadar çabuk reaksiyon alamaz.
Arkadaş bir de deprem sonrasında askerin sokağa inmediği yalanı var ki, o gerçekten ilk andan bu yana canhiraş bir şekilde bölgede çalışan mehmetçiğin kul hakkına girer. Deprrem bölgesinde görevli askerler zaten ilk gün görevlendirilme beklemeden can kurtarmaya başladılar. Depremin üzerine Urfa ve Adıyaman’da yaşanan sel sonrasında ise çaresiz vatandaşın yardımına yine asker koştu. Bırakın sokakları temizlemeyi afetzedelerin evlerindeki çamuru bile mehmetçik temizledi. Güneydoğu kırsalında görevli korucular dahi bu çamurun temizlenmesinde yardımcı oldu. Şimdi çıkıp da devlet afette yetersiz kaldı. Asker yardım etmedi safsatasını yayanlar en hafif tabiriyle günahkardırlar. Yazıktır günahtır. Yapmayın yağanlara da itibar etmeyin.
10 SORUDA KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ
Çevre Şehircilik ve İklim Değişimi Bakanı Murat Kurum atom karınca misali dur durak vermeden çalışmaya devam ediyor. En son İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’de deprem riski taşıyan binaların kentsel dönüşümü için bir çalışma başlatmıştı. Öncelikle İstanbul’da 1 milyon konutun güvenli alanlara taşınması için çalışıldığını söylemişti. Tabi muhalefet hemen atladı. Peki vatandaş gerekli parayı nereden bulacaktı. Murat Kurum bu sorun için de Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile çalışarak bir çözüm buldu. Kentsel dönüşüm kredisi limitlerini arttırdı. İşte size 10 soruda kredi;
1.49 faiz oranının 0.70’ini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı karşılayacak, 0.79 faiz imkânıyla krediden yararlanılabilecek.
2.) Kentsel Dönüşüm kredisinden yararlanmak için bir şart var mı?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlara riskli yapı tespitini yaptıranlar, bankaya müracaat edebilecek.
3.) Kiracılar yararlanabilecek mi?
En az 1 yıldır riskli yapıda oturan kiracılar veya ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahipleri yararlanabilecek.
4.) 1 kişi birden fazla yapı için kredi kullanabilecek mi?
Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 3 milyon TL’yi geçemeyecek. Bu tutar altında birkaç dairesini dönüştürebilirse faydalanabilecek.
5.) İkinci daire için dönüşüm kredisinde faiz oranı değişecek mi?
İlk daire için 0,79; diğeri için 0,89 oranla kredi verilecek.
6.) İş yerlerini dönüştürmek isteyenler en fazla ne kadar kredi alabilecek?
İşyeri için 1,10 faiz oranıyla 800 bin TL kredi alabilecek.
7.) Kaç yıl vade yapılacak?
Konut kredilerinde 10 yıl, işyeri için 7 yıl vade uygulanacak.
8.) Başvuru için süre kısıtlaması olacak mı?
Tahliye veya yıkım tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde, bankalara faiz destekli/kâr payı kredi için başvuru yapılabilecek.
9.) Kredi desteğinden yararlanmak için tüm komşuların anlaşmaları mı gerekiyor?
Kredi desteğinden faydalanmak için binanın anlaşma ile tahliye edilmesi şartı aranıyor.
10.) 15 daireli bir apartmanın dönüşümü için 15 daireye de ayrı kredi mi verilecek?
Hak sahipleri farklıysa 15 daire de krediden yararlanabilecek
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz