Sosyal medya uzun zamandır hayatımızda yer alan bir kavram. Bu kavram özellikle son yıllarda amacı dışına çıkmış durumda.
***
İnsanların sosyal medyada geçirdiği zaman arttıkça ve diğer çevresel etmenlerde buna sebebiyet verdikçe kullanım alanı insanların ‘sosyalleşmesi’ olan bu kavram artık bazı olumsuzlukları beraberinde getirmeye başladı.
***
Özellikle son 5 yıldır sosyal medya bilgi çöplüğü haline geldi. Peki, bu bilgi çöplüğü dediğimiz durum nasıl oluştu. Aslında bunu belli bir sebebe bağlayarak açıklamak doğru olmayacaktır.
***
Bilgi çöplüğü sosyal medyanın karanlık tarafı! İnternetin tam anlamıyla kullanılmaya başladığı 1990’lı yıllardan bugüne kadar, dezenformasyon dediğimiz yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi tanımlaması vardı.
***
Fakat, internetin artık evrim geçirmesi ve çeşitli sosyal mecraların oluşması bu bilgi kirliliği durumunu günden güne artırdı.
***
İnsanların hayatında çok büyük bir yer edinen internet ve sosyal medya insanların zamanın büyük çoğunluğunu ayırdığı bir yapıya ev sahipliği yapıyor.
***
Öyle ki yapılan araştırmalara göre tüm dünya ortalama 7 saat internette vakit geçiriyor. Bununla beraber bir kişinin günlük sosyal medyada vakit geçirme süresi ise 2.5 ila 3 saat olduğu söyleniyor.
***
Hal böyle olunca ortaya çıkan bilgi kirliliği kaçılmaz oluyor. Türkiye gibi genç nüfusun yoğun olduğu ülkelerde bu dezenformasyon duruma oldukça sık rastlanıyor.
***
Gündemde olmayan bir konunun gündem haline getirilebildiği bir yapıdan bahsediyoruz. Düşünün bir sosyal medya kullanıcı ortaya bir enformasyon atıyor fakat bu enformasyonun doğruluğu sorgulanmadan kullanıcılar arasında yayılıyor.
***
Biz medya çalışanları açısında da bu durum büyük bir sorun teşkil ediyor aslında. Şöyle ki medyada doğruluğu ve kaynağı belli olmayan bir bilgi hiçbir şekilde servis edilmez.
***
Bu hem etik açısından uygun olmaz, hem de insanlara yanlış bilgi vermek medyanın güvenirliliği açısından büyük bir sorun oluşturur. Fakat, sosyal medyada bu durum maalesef böyle işlemiyor.
***
Her bilgi doğruymuş gözüyle bakılıyor ya da kullanıcıların bu konudaki hassasiyetinin zayıf olmasından dolayı pek önemsenmiyor. Sosyal medya kullanım açısında hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor, amacına uygun kullanıldığında çok faydalı bir araç oluyor.
***
Fakat amacı dışında kullanıldığında ise büyük krizlere sebebiyet veriyor. Doğruluğu ispatlanmamış her içerik adeta saatli bir el bombası haline geliyor. Bu durum ülkeler açısında büyük bir kriz teşkil ediyor.
***
Bir medya çalışanı olarak sosyal medyayı her ne kadar kullanım açısında faydalı olarak görsem de dezenformasyonun bu kadar açık olduğu bir ortam ise oldukça rahatsız ediyor.
***
Şu günlerde sosyal medya mecraları için bir düzenleme yapılması gündemde. Böyle bir düzenlemeyi belirli sınırlar içerisinde yapıldığı taktirde doğru olarak görüyorum.
SON SÖZ
İnsanların sınırlandırılmadığı ve bilgi kirliliğinin en aza indirildiği bir ortam herkes açısında daha yararlı olacaktır.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz