12 Eylül itibarıyla okullar açıldı. Ebeveynler koşuşturma içerisinde. Kimi çocuğunun ilk eğitim dönemi için koştururken kimi ortaokul, lise kimi de üniversite için koşturmaya devam ediyor. Şüphesiz ki hepsinin en büyük telaşı “Memnun olacak mı, Okulda akranlarıyla anlaşabilecek mi, Anne evinden uzakta nasıl yapacak?” sorularında yatıyor.
***
Eğer ki çocuklarınızda “Güvenli Bağlanma” mevcut ise rahat rahat eğitim dönemine girdiğini söyleyebiliriz. Güvenli Bağlanma temel eğitim gibidir. Dünyaya gelen her çocuğun ilk temas ettiği eğitim biçimidir diyebiliriz. Dolaysıyla bebeklik döneminden başlayan bu süreç ona bütün hayatı boyunca eşlik etmektedir.
***
Ebeveynlere düşen en önemli görev de bu bağlanma stilini doğru bir biçimde çocuğa aktarabilmektir. Genellikle kaygılı, güvensiz, kaçıngan bağlanma türlerinde olan çocuklar bu atılan ilk adımlarda anormal tepkiler verebilmektedir. Çocuk tarafından eğitim dönemleri içerisinde bu bağlanma tiplerine göre arkadaş seçimi, davranış envanteri ve söz öbekleri oluşturuluyor.
***
Bir grup içerisinde ön plana çıkan, sessiz kalmayı tercih eden, uslu olarak nitelendirilen tüm çocukların bu temel içgüdüsel kişilik özelliklerini yansıtmalarının altında bağlanma stilleri yatıyor.
Peki nedir bu Güvenli Bağlanma?
Yaşamın ilk 2 yılında anne ve çocuk arasında kurulan bağa verilen isimdir. Benliğe dair olan algının temeli ilk 7 yılda atılır. Bu hayatta toplumu anlamak ve kendimizi anlatabilmek için atılan ilk adımdır. Bu yılların sağlıklı geçebilmesi için ise ilk 2 yılda atılan adımlar son derece önemlidir. Peki bunun için neler yapılmalıdır?
***
İlk 2 yıl anne ve bebek olabildiğince beraber yatmalıdır. Dolayısıyla bu ondaki kaygıyı ve korkuyu minimuma düşürecektir. Ki bunun için Montessori Beşikleri çok iyi bir örnek teşkil etmektedir.
Ağladığında kucağa alınması doğru bir hareket olacaktır. Temas onlar için korku unsurundan uzaklaşıldığı hissi oluşturacak ve güvenli bir ortama alındığını hissedecektir.
Gece annesi ile yatan bebeğin gündüz dönemlerinde baba ile temas etmesi son derece önemlidir.
Anne işe başlamadan önce eğer ki bir bakıcı ihtiyacı bulunuyor ise bu kişi minimum 6 hafta önceden eve yerleşmelidir.
Güvenli bağlanmayı anladık ama güvenli bağlanma olmadığını nasıl anlayacağız derseniz de şu maddelere dikkat etmenizi önereceğim.
Korku dolu olarak uyanmalar oluyorsa
Ağlama öncesi nöbetleri
İsteksiz yemek yeme davranışları
Emmeyi reddetmek
İlerleyen Yaşlarda
Evden uzak durma isteği
Asi davranışlar
Şiddet ve Ürkütücü hareketler
Ebeveyn ile ilişki kurmayı reddetmesi
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz