Açıyoruz tarih yapraklarını ve gidiyoruz 70’li yıllara… Ukrayna-Rus savaşından daha derin, ekonomik politikalara. Tutarsız devlet politikalarının yönetilemeyen siyaset psikolojisiyle beraber. Hazırsanız başlıyoruz.
***
70’li yıllara ve Moskova’ya çevirin tarih yapraklarını. SSCB’de soğuk savaş tüm hızıyla devam ederken tarihinde ilk kez ABD merkezli bir bankanın açılışına şahit oluyordu Ruslar.
***
1964 yılında atılan ikili ilişkilerin meyvesini 9 yıl sonra alacaktı Rockefeller, tarihler 1973’ü gösterirken Moskova’da küresel finans imparatoru olan Rockefeller ailesinin bankası olan Chase Manhattan Bank açılıyordu. Gelin birlikte bakalım bu tarihlere.
***
1964 yılında Darmouth Konferansı’nda Nikita Kuruşçev ile buluşan Rockefeller’in bu toplantıları düzenli hale gelmişti. Her yıl gizli olarak gerçekleştirilen SSCB ziyaretlerindeki etkin isim dönemin Başbakanı Kosygin vasıtasıyla gerçekleştiriliyordu.
***
Dolayısıyla Gorbaçov’un SSCB’nin yeni lideri olmasının ardından tanışacağı ilk kişilerden birisi de David Rockefeller olacaktı. Tabi Rockefeller’in dikkatini bu sürede çeken isimlerde olacaktı bunlardan birisi yeniliklere ve siyaset psikolojisine son derece hâkim olan Boris Yeltsin’di.
***
Tarih saatlerini 1989 yılına çekiyoruz kısa süreliğine. Rockefeller’in başkan olduğu dünya yönetiminde söz sahibi olduğu iddia edilen CFR’nin konuğu Boris Yeltsin oluyor ve hayalindeki Rusya’yı üyelere anlatıyordu.
***
Bu görüşme öncesinde siyasi kazığa çekilerek İnşaat Bakan Yardımcılığı görevine atanan yani pasifize edilen Yeltsin’in bir anda yükselişe geçişine şahit oluyordu Rus siyaseti.
***
Rockefeller ile olan yakınlığının meyvelerini çok geçmeden alıyordu Yeltsin. 1990 yılında Gorbaçov’un tüm engellemelerine karşın önce SSCB Halk Temsilcileri Konseyi’ne 1991 yılında ise yine Gorbaçov’un karşı çıkmasına rağmen Komünist Parti Genel Başkanlığına seçiliyordu. 1991 yılında Berlin Duvarı çöküyor, SSCB dağılıyordu.
***
Rusya’da KGB’nin darbe yaparak Gorbaçov hükümetini düşürme girişimine tankların üzerine çıkarak karşı koyan ve halk kahramanına dönüşen Yeltsin, Gorbaçov’un görevine dönmesini sağlıyor ve arkasına ciddi bir siyasi nüfuz alıyordu.
***
Ancak aradan geçen süre sonunda SSCB dağılışını açıklayarak Bağımsız Devletler Federasyonu’nu kuruyor ardından ilk başkan seçiliyordu. Rockefeller’in en yakını artık hayal ettiği Rusya’nın zirvesine yerleşmişti.
***
Tabi bu yapılanların ise halkın gözüne sokulması gerekiyordu işte burada ise görev CFR’de yetkili olan CNN’in sahibi Ted Turner ve FOX’un sahibi Rupherth Murdock’un kanallarına düşüyordu. Yapılan inanılmaz PR çalışmaları ise karşılığını alacaktı.
***
Yeltsin’in ilk ve en önemli hamlesi olarak kabul edilen bir durum vardı. Kamuya ait kurumları tek tek özelleştiriyor ve Rusya’da Oligark Devrimi’nin temelini atıyordu. Güncel değeri milyar dolarlar olan kurumların yok pahasına satıldığına şahit olunuyordu.
***
Eee bu kadar kurum satılıyor ve bunu alan kişiler ise orta düzeydeki genç iş adamları oluyorsa? Tam 12’den! Rockefeller ve Manhattan Bank… Bu kadar genç böylesi devasa paraları bulurken “Forbes” dergisinin dünyanın en zenginleri listesinde ise bir anda onlarca genç Rus iş insanları boy göstermeye başlayacak.
SON SÖZ
Bir dahaki yazımızda bu kurumlar hangileri ve kimlere teslim edilmiş onlara değineceğiz…
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz