Baba, bir “eşey görevlisi” değildir. Baba, bir yurdun kurucusudur.
***
Türk erkeğinin en büyük hayallerinden biri, yuva kurup vatana, millete hayırlı evlatlar yetiştirmek, sülalesinin oğullarının ilk kahramanı, kızlarının ise ilk aşkları olan, babalardır.
***
Her canlı neslini devam ettirmek arzusunu devam ettirir. Baba, hep verendir. Evlatlarına karşılıksız vermek ana babadan başka kim olabilir?
***
Emek vermek köy ve kentte farklı olabilir. Köylerin koşullarında, aileler geniş aile özelliğindeydi. Dede, nine, baba, anne, amca, hala, amca eşleri gibi. Birinci dereceden, kan bağı olanlardan oluşurdu.
***
Bu tür ailelerde söz sahibi büyük kardeş, abidir. Abi eve para kazanmak zorundadır. Dedenin gücü, mal varlığı ve parası varsa, O zaman yöneticilikte eş ortaktır. Kısaca para kimde ise kim kazanıyorsa söz ondadır.
***
Kente göç ülkemizde devam ediyor. Kente göç genellikle, çekirdek aile şeklinde olmaktadır. Aile sistemi; Türk ulusunda değişmekte, evrileşmektedir.
***
Kentte ailede yetişkin kaç kişi varsa iyi geçime sahip olabilmek için, her bireyin çalışması, kazanç sağlaması gerekiyor. Ayrıca uyum sağlaması gerekir. Babalar yolunu kayıp etmemeleri gerekir. Yine iş babaya düşüyor. Eşgüdümü sağlayacak kişi olmalı.
***
Bazı köylerde ağalık sistemi var. Mesela bendeniz Öztürk Acun’un aşağıdaki “O Bir Ağadır” isimli yeni çıkan kitabına bakılabilir.
SON SÖZ
Babalar Günü, her yıl haziran ayının üçüncü haftasında kutlanmaktadır.
Hepinizin Babalar günü kutlu olsun.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz