Ekonomik servisli bir programda umreye katılanlara bir kaç tavsiyem var. Servisli ekonomi sınıfında bir Umreye katıldığınızda Kabe'ye ulaşımınız otobüsler ile olacaktır ki, km olarak 1,5 ile 5 km alana kadar bir mesafede olabilirsiniz.
***
Otobüse kadar gidip gelmek otobüslerin dolu olması kalabalık içinde kalmanız indiniz bindiniz ve otobüse kadar yürüyüp her gün gidip gelmeniz size zahmet verebilir. Medine’den umre için yola çıktığınız da ihramlanıp Mekke'ye ulaşmanız Kabe'de umrenizi tamamlamanız bazen 15 saati bulabilir.
***
Sabah kahvaltı ve akşam yemeğiniz tabldot usulü olup açık büfe çeşit çeşit yemekler olmayabilir. Kafile içinde ki diğer Müslüman kardeşleriniz ile çok iyi geçinebilir ya da geçinemeyebilirsiniz.
***
Bu yolculukta dikkat etmeniz gereken seçtiğiniz hocanız kafile rehberiniz ve oda arkadaşınız sizin için nimette olabilir imtihanda olabilir. Çok titiz olanlar için ise bulunduğunuz ortamlar da gönlünüzdeki temizliği bulamayabilirsiniz o vakit siz bulunduğunuz atmosferi temiz tutmaya çalışınız.
***
Özellikle kafile içinde günlük iman ve İslamiyet dışı konular malayani muhabbetlerden kaçınmanız daima hayrı ve güzeli konuşmanız ve ulvi konular üzerinde muhabbetlerde olmanız kafile içindeki maneviyatı sevgiyi rabıtayı umredeki feyzi arttıracaktır.
***
Genç olanlar ise kendilerinden yaşça büyük olanlara karşı daima yardımcı olacak bir amel içinde bulunmaları birbirilerine ikramda bulunmaları umrenin feyzini bereketini arttıracaktır.
***
Peygamber Efendimizin umreleri ise dörttür.
1) Hudeybiye umresi: Bu, yukarıda da belirttiğimiz gibi niyet edilip ihrama girildiği halde, Mekke müşriklerinin izin vermemesi yüzünden yapılamamış ve Hudeybiye sulh anlaşması gereğince ertesi yıla bırakılmıştır.
***
2) Umretü'l-kaza: Yukarıda açıkladığımız bu umre hicretin yedinci yılında yapılmıştır. Buna Umretü'l kazıyye ve Umretü's-sulh adları da verilir.
***
3) Huneyn ganimetlerinin paylaştırılmasından sonra Ci'râne'den gelip yapılan umre.
***
4) Veda haccı ile birlikte yaptığı umre (İbn Sa'd Tabakât, II,170 vd.; Ahmed b. Hanbel, III,134; M. Asım Köksal, İslâm Tarihi, İstanbul 1981, XIV, 329 vd.)
Umre ibadetinin faziletleri ile alakalı pek çok hadis-i şerifeler ve teşvikler bulunmaktadır ki:
"Umre, ikinci bir umreye kadar olan günâhlara keffârettir. Mebrûr haccın karşılığı ise ancak cennettir." (Nesaî, Hac, 3, Zekat, 49, İmân, 1; Dârimî, Menâsik, 7, Salât, 135; Tirmizî, Hac, 6; Ahmed b. Hanbel, I, 387, III,114, 412, IV, 342).
***
"Hac ve Umre yapanlar Allah'ın misafirleridir. O'ndan bir şey isterlerse, onlara cevap verir. Af isterlerse, onları affeder." (İbn Mâce, Menâsik, 5).
Hadiste şöyle buyurulur:
"Hac ve umreyi peşi peşine yapınız. Bu ikisi, körüğün; demir, altın ve gümüşün pasını yok ettigi gibi, fakirliği ve günâhları yok eder. Mebrûr haccın sevabı ancak cennettir." (Tirmizî, Hac, 2; Nesâî, Hac, 6; İbn Mâce, Menâsik, 3).
***
SON SÖZ
Rabbim Umre niyetine giren Müslümanlara umredeki ruha uygun ameller içinde bulunmayı ihsan ve ikram eylesin. Selam Huda'ya Tabi Olanlar Üzerine Olsun
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz