Nefes; varlığımızı sürdürebilmek adına gerekli ilk eylemdir, ötesi yok. Diğer bir deyişle; nefes almak şekliyle vücudumuza giren tüm organların yaşamsal faaliyeti için gerekli olan eylemdir.
Nefes almak - nefes vermek
Nefes, yaşamaktır, yaşamaksa; hissetmektir.
Nefes alıp verirken nefesinizin farkında olmalısınız.
Havanın vücudunuza girişini ve içeride yayılışını hissedin.
Nefes alıp verirken hissettiklerinizi anlamaya çalışın.
***
Nefes, Yaradan’ın bize bir lütfudur ancak; asıl olan, havanın vücudumuza giriş çıkışı değildir. Zihinsel ve ruhsal olarak faydaları bir yana, beden sağlığımızı iyileştirmek, duyguları dengelemek, zihni yatıştırmak ve ruhu arındırmak için de eşsiz bir eylemdir nefes.
Mucizedir nefes. Kendisi ile tanıştığınız ilk andan itibaren kendisini hissettirir. Varlığı ile varlığınıza, duruşunuza, konuşmanıza etki eder. Zaman zaman hepimiz kendimizi mutsuz, bezgin, ağlamaklı hissederiz. Nedeni yoktur da en azından biz öyle zannederiz. Ancak; içimizde bloke ettiğimiz değil hareket etmesine ve kımıldamasına dahi izin vermediğimiz ya da ne kadar derine atarsak o kadar yok sayabileceğimizi sandığımız duygu, düşünce ve hali unuturuz. Oysa onları gün yüzüne çıkarmalı onlarla yüzleşmeli ve hatta onlarla tepkimeye girmeliyiz. Nasıl mı? En basit yöntemle NEFES ile...
***
Nefes ile neleri başarabiliriz?
Fiziksel ve zihinsel detoks yapabiliriz.
Depresyon ve anksiyete ile başa çıkabiliriz.
Metabolizmamızı hızlandırabiliriz.
İçinde bulunduğumuz stres halini yönetebiliriz.
Konsantrasyon ve odaklanmamızı geliştirebiliriz.
Akciğerlerimizin kapasitesini çoğaltabiliriz.
Ses tonumuzu daha doğru şekilde kullanarak etkili ve etkin konuşabiliriz.
Zihinsel ve fiziksel enerjimizi yükseltebiliriz.
Sindirim sistemimizin (bağırsak hareketleri) düzenli olmasını sağlayabiliriz.
Görüldüğü gibi doğru ve kontrollü nefesin faydaları ne kadar fazladır. Doğru nefes, ömrün uzaması demektir. Aynı zamanda doğru nefes mutluluğumuzun temeli sayılır. Çünkü organlarımız ne kadar oksijenle tanışır ve birlikte hareket ederse o kadar mutluluk hormonu da birlikte canlanır. Mutlu insanların ışıkları olur ve bu ışık girdikleri ortamda onların çabuk fark edilmesini sağlar. Ortamda göz kamaştırırlar dolayısıyla hep pozitif davranışları ile de etrafa saçtıkları enerji sayesinde aranan kişi olurlar.
***
Bu da demektir ki; doğru ve kontrollü nefes aldığımız ölçüde daha fazla fayda sağlarız.
Biraz da bilimsel olarak açıklarsak sanırım daha iyi anlayacağız.
Nefesimizin sağlık ve mutluluğumuzla olan ilişkisini kurabilmek için sahip olduğumuz “OTONOM SİNİR SİSTEMİ” ne bir göz atalım;
Otonom Sinir Sistemi, fizyolojinin otomatik düzenleyicisi olup, vücudun işleyişini sürekli kılan tüm arka plan gerekli görevleri otomatik olarak yerine getirir. Birbirini etkileyen üç ayrı sistemden oluşur;
1) Parasempatik Sinir Sistemi
Enerjimizi şarj eden Parasempatik Sinir Sistemi, bizi harekete geçiren ve enerji yakan sistemdir. Zihnimizde sakinlik ve rahatlama sağlar. Enerji depolarımızı revize eder.
2) Sempatik Sinir Sistemi
Kısaca; adrenalin sağlar, tehdit ya da tehlike anında kalp atışlarımızı, solunumumuzu artırır. Hep tetikte tutar ve bizi hep hareket halinde tutması sebebi ile fazla enerji yakar. Gün boyunca sürekli Sempatik Sinir Sisteminin uyarılması bağışıklık sistemimizi zayıflatır, yorar.
3) Enterik Sinir Sistemi
Bilindiği gibi kadim ilimler tarafından bedenimizin ikinci beyni olarak nitelendirilen sindirim sistemi; tıp bilimi tarafından gıda sindirimi, vücuttaki atığın dışarı atılması ve beyne açlık-tokluk sinyallerinin gönderilmesi şeklinde tanımlanır.
“Bütün bunların nefes ile ne ilgisi var?” diyebilirsiniz. Biz nefes alırken, bu üç sistem de çalışır. Nefes alma şeklini, sıklığını, düzenini değiştirerek; vücudumuzun, solunum sisteminden beyne giden sinyalleri doğru yönetip, mesajları doğru algılatıp, hayatımızı daha mutlu, verimli ve uzun hale getirebiliriz.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz