Diyetisyenin görevi gelen kişinin beslenme problemi noktasında danışmanlık yapmaktır. Diyetisyenler için klinik testler izlenecek yolda aydınlatıcı öğelerdir. Bu klinik testlerinin sonuçlarına göre ise kişiye özel beslenme programı hazırlanır.
Açlık-Tokluk Glikoz: Öğün öncesi ve öğün sonrası açlık-tokluk kan şekerine bakarak, bireyde şeker hastalığı (diyabet) olup olmadığı hakkında bilgi verir.
İnsülin-Kortizol: Bu hormon testleri bireyde kilo verememe veya kilo vermede bir baskılanma söz konusu olup olmadığı hakkında bilgi verir.
İnsülin Direnci: Kişinin şeker hastalığına(diyabet) yatkınlığını gösterir. Sürekli tatlı ve yemek yeme krizlerinin nedeni insülinin yüksek olduğunu gösterir.
HDL-LDL-Trigliserid-Total Kolesterol: Kandaki yağları gösterir ve kişinin beslenme programı düzenlenirken yağ miktarı bu bulguya göre kısıtlanır.
TSH-Serbest T3-Serbest T4: Bu hormon testleri “Tiroid Fonksiyon Testi” olarak bilinir ve kişinin metabolizması hakkında bilgi verir.
ALT-AST: Karaciğer fonksiyon testidir, bireyin karaciğer yağlanması olup olmadığı hakkında bilgi verir. Duruma göre karaciğer koruyucu veya rahatsızlığına uygun beslenme programı düzenlenir.
Ürik Asit-Bilirubin-Kreatinin: Böbrek fonksiyon testidir. Hastanın rahatsızlığı göz önüne alınarak gerekli beslenme tedavisi uygulanır.
Fe-B12-Hemoglobin-Hemogram: Bu bulgular demir eksikliği, kansızlık, B12 vitamini ve kan değerleri ile ilgili sonuçları değerlendirir.
D vitamini: En çok güneş ışınından, çok az da besinlerden alabiliriz. Kış aylarında özellikle ofis ortamında çalışanlarda düşük çıkabilir. Düşüklüğü kilo alma, halsizlik, depresyon, diyabete yatkınlığa sebep olur.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz