600 yıllık Sarıhacılar Camisi ziyaretçilerini ağırlıyor
Antalya'da restore edilen 600 yıllık Sarıhacılar Camisi, tek parça katran ağacından yapılan mihrabı, minberi ve kubbesinin yanı sıra yenilenen çehresiyle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Antalya'da restore edilen 600 yıllık Sarıhacılar Camisi, tek parça katran ağacından yapılan mihrabı, minberi ve kubbesinin yanı sıra yenilenen çehresiyle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir ticaret merkezi olan Akseki, yüzlerce yıllık tarihi yapıları, 300-400 yıllık düğmeli evleri ve tarihi göç yoluyla ön plana çıkıyor.
İlçenin Sarıhacılar Mahallesi'nde bulunan 600 yıllık
Sarıhacılar Camisi de bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak
noktaları arasında yer alıyor.
Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2019'da restorasyon
çalışmaları başlatılan tarihi cami, bölgeye özgü yapısı bozulmadan korundu.
Uzmanlarca yapının ahşap çatısı, dayanıklılığını yitiren
duvarları, avlu zemini ve tuvalet bölümü yenilendi.
Asırlık tarihin gelecek nesillere aktarılması için
titizlikle sürdürülen çalışmalarda, caminin çevre düzenlemeleri ve içerisindeki
kalemişi/süsleme bölümlerinin konservasyonu da tamamlandı.
Düğmeli yapısı, duvarlarına yerleştirilen küpler sayesinde
sahip olduğu akustiği, tek parça katran ağacından yapılan mihrabı, minberi ve
kubbesiyle ilgi çeken camideki restorasyon çalışmaları 2022'de tamamlandı.
Özgün dokusuyla tarihin izlerini barındıran eser, yenilenen
çehresiyle bölge turizmine katkıda bulunuyor.
"YILDA YAKLAŞIK 700-800 BİN KİŞİ ZİYARET
EDİYOR"
Sarıhacılar Mahallesi Muhtarı Mehmet Yıldırım, AA muhabirine,
mahallenin tarihi yapılarının özgün halleriyle koruması nedeniyle yerli ve
yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gördüğünü anlattı.
Mahalleye her gün çok sayıda tur firmasının turist getirdiğini söyleyen Yıldırım, "Mahallemize günde 2-3 tur geliyor, ziyaretçiler düğmeli evleri, göç yolunu, camimizi geziyor. Sarıhacılar Camimizi yılda yaklaşık 700-800 bin kişi ziyaret ediyor." diye konuştu.
Yıldırım, ibadethanenin 3 yıllık restorasyon sürecinden
geçtiğini belirterek şunları kaydetti:
"Camide çöken yerler yeniden yapıldı, tabanı yenilendi
ve desteklendi. Dış cephesi dokusu bozulmadan uzun yıllar ayakta kalacak
şekilde restore edildi. Restorasyon sonrası daha şık, derli toplu oldu.
Ziyaretçilerin ilgisi de arttı. Gelen misafirler buraya uğramadan gitmiyor.
Bölgenin turizmine de katkı sağlıyor."
Mahalle sakinlerinden Mehmet Orhan Can da "Cami yerli
ve yabancı turistlere son derece ilginç geliyor ve çok rağbet görüyor. Bir nevi
mahallemizin odak noktası haline geldi. Birçok ziyaretçinin buraya gelmesine
vesile oluyor. Haliyle mahallemizin tanıtımına katkı sağlıyor." diye
konuştu.
Can, camideki akustiğin, tek parça katran ağacından yapılan
ve kök boyalarla renklendirilen mihrabın misafirlerin dikkatini çektiğini dile
getirdi.
Ziyaretçilerden Pakistanlı Muhammed Rauf ise İngiltere'de
yaşadığını ve Antalya'yı gezmeye geldiğini ifade etti.
Camilerin birbirini tanımayan, dünyanın farklı bölgelerindeki Müslümanları bir araya getiren özel mekanlar olduğuna işaret eden Rauf, tarihi Sarıhacılar Camisi'ni çok beğendiğini vurguladı.
AA
"Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı'nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü 'en iyi turizm köyü' unvanını kazandı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz