Yıllardır sıcak demir dövme sanatını koruyor
Antalya’nın Akseki ilçesinde sıcak demir dövme sanatıyla uğraşan Mustafa Zorlu, yıllardır sanatını konuşturuyor.
Antalya’nın Akseki ilçesinde sıcak demir dövme sanatıyla uğraşan Mustafa Zorlu, yıllardır sanatını konuşturuyor.
Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan sıcak demir
dövme mesleği, Akseki’nin 40 kilometre uzağında bulunan Hocaköy Mahallesinde
yaşayan Mustafa Zorlu tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Mahallede küçük bir
dükkânı bulunan Zorlu, ilk günkü aşkla mesleğini sürdürüyor. Yıllardır demir
ezerek geçimini sağlayan Zorlu; nacak, balta, keser, et doğrama satırı ve demir
saplı tahra gibi aletler yapıyor.
“İŞİMİ SEVEREK
YAPIYORUM”
Mustafa Zorlu demirin dövülerek işlendiğini ifade ederek,
“10 sene geriye gittiğimiz zaman bu meslek de bitti. Ama şimdi bizim için altın
oldu. Bu işi yapan eskisi gibi fazla değil artık. Müşteri bizden talep ediyor
biz de yapıp gönderiyoruz. Burada çiftçilik ve hayvancılık ağırlıklı olduğu
için onların neyi eksikse onların tamiratlarını yaparak teslim ediyoruz. Bu
işte özellikle kollar ve bacaklar ağrıyor. Demiri döverken ona göre işlersin”
dedi.
“DEMİR DÖVMEK KOLAY
DEĞİL”
Zorlu demir dövmenin kolay olmadığını belirterek, “Demir
dövmek kolay değil ama severek yaparsan çok daha kolay oluyor. Biz burada
balta, nacak, et doğrama satırı, demir saplı tahra yaparak tamiratlarıyla da
uğraşıyoruz. Bunları vatandaşlar bağında bahçesinde kullanıyor” şeklinde
konuştu.
“BUNLAR BİZİM EL
EMEĞİMİZ”
Küçük, şirin ve içinde nice hatıralar saklı dükkânından ekmeğini çıkaran Zorlu, “Bu tahrayı bizden istiyorlar, biz de her tarafa gönderiyoruz. Bu bizim köyümüzün meşhur tahrası. Hepsi elimizden çıkıyor. Bunlar bizim el emeğimiz. Biz ekmeğimizi buradan çıkarıyoruz. Yaptığımız işçilikten herkes çok şükür memnun” ifadeleriyle sözlerine son verdi.
"Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı'nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü 'en iyi turizm köyü' unvanını kazandı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz