Unutulmaya yüz tutmuş bakır işlemeciliği sanata dönüşüyor
Van'da el sanatlarına ilgi duyan kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş bakır işlemeciliğini yeniden canlandırarak sanata dönüştürüyor.

Van'da el sanatlarına ilgi duyan kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş bakır işlemeciliğini yeniden canlandırarak sanata dönüştürüyor.
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün desteklediği "Emeğe Katkı, Haneye Kazanç" projesi kapsamında Bedesten Çarşısı'nda kadınlara yönelik bir kurs açıldı. Bu kursta kadınlar, binlerce yıllık geçmişe sahip Urartu motiflerini modern tasarımlarla birleştirerek el emeği göz nuru eserler ortaya çıkarıyor.
Eğitim alan kadınlar, geçmişten gelen bu sanatı gelecek
nesillere aktarmayı hedefliyor. Geleneksel teknikleri modern tasarım
anlayışıyla harmanlayan kadınlar, aynı zamanda Van’ın kültürel mirasını
yaşatıyor. Hazırlanan eserler, yakın zamanda açılacak sergide sanatseverlerin
beğenisine sunulacak.
Konuya ilişkin açıklama yapan Van Kadın Sanatçılar Derneği
kurucu üyesi ve eğitmen Nursel Polat, Van’da bir ilk olan bakır işlemeciliğiyle
takı yapımı üzerine eğitim verdiklerini belirtti. Bu sanatın kadınlara ekonomik
katkı sağlayacağını vurgulayan Polat, "Unutulmaya yüz tutmuş ve Van’da ilk
olan bakır işlemeciliği ile takı yapımı eğitimimiz, destek kapsamında
sürdürülmektedir. Kadınların ilerleyen süreçte bu sanattan kazanç elde etmesini
amaçlıyoruz. Çalışmalarımız tamamen el işçiliğine dayalı olup, herhangi bir
makine veya desenli damga kullanmadan çeşitli kalemler ile özgün takılar
üretiyoruz. Yakın zamanda düzenleyeceğimiz sergimize tüm sanatseverleri
bekliyoruz" dedi.
İHA
Keyifle geçireceğiniz bir Pazar gününden, “Lider ile Kültür Sanat Hayatın İçinden” sayfasından tüm değerli okuyucularımıza selamlar…
Kazı ekiplerince bulunan tarihi eserler, restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarında uzmanlarca adeta cerrah titizliğinde yapılan çalışmalarla sergilenmeye hazır hale geliyor.
Yazıköy İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri, her geçen gün çekilen Burdur Gölü’ne dikkat çekmek amacıyla öğretmenleriyle birlikte
Bu yıl, 9-11 Mayıs tarihlerinde dördüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Foodfest Gastronomi Festivali’nin, danışma kurulu toplantısı şehrin önde gelen kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşti.
Antalya'nın Kaş ilçesinde 1481 yılındaki Rodos depreminde yıkılan 26 metre uzunluğundaki 2 bin yıllık Patara Deniz Feneri yeniden ayağa kaldırıldı.
Nisan ayının ikinci haftasını geride bıraktığımız bir Pazar gününden Lider ile Kültür Sanat “Hayatın İçinden” sayfasından herkese merhabalar...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, 11-13 Nisan 2025 tarihleri arasında “Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek” temasıyla yapılacak olan 4. Antalya Diplomasi Forumu başladı. Forumda 2024 yılı içerisinde dünyaya damga vuran küresel olayları içeren özellikle İsrail’in Filistin’e yaptığı saldırılara vurgu yapılan dijital sunumların yapıldığı ‘Diplomasi Tüneli’ katılımcılara sunuldu.
Bayramda tabakları şenlendiren çeşit çeşit tatlılar tezgahlarda yerini aldı. Bayramlık tatlı fiyatları hakkında bilgi veren Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, fıstıklı havuç diliminin kilosunun 800 lira cevizli kadayıfın kilosu 400 lira, cevizli sarmanın 400 lira ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 700 lira olduğunu söyledi.
1958 yılında hayatlarını birleştiren Gülgün-Nihat Ömür çiftinin tüm gençlere, aile kurumuna örnek olacak; birlik, beraberlik ve mutluluk hikayesi bugün Eylül Ayça Karakuş ile “Hayatın İçinden” sayfasında sizlerle. Bayram sevincini, coşkusunu daima yaşayan ve yaşatan çocuklarımıza nesilden nesile hediye edilen okulun köklü ve gurur verici hikayesini Gülgün Hanım'dan dinleyelim.
Lider Gazete’nin “Hayatın İçinden” sayfasından, yüreklerinize bahar çiçeklerinin kokusunu taşıyan en içten iyi pazarlar dileklerimi sunuyorum.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz