Tarihin bilinen en eski kara deliği keşfedildi
Kozmik Şafak olarak adlandırılan dönemde ortaya çıktığı düşünülen süper kütleli kara delik, şimdiye kadar tespit edilmiş en eski kara delik olarak kayıtlara geçti.

Kozmik Şafak olarak adlandırılan dönemde ortaya çıktığı düşünülen süper kütleli kara delik, şimdiye kadar tespit edilmiş en eski kara delik olarak kayıtlara geçti.
Cambridge Üniversitesi'nden Astrofizikçi Roberto Maiolino
liderliğindeki bir ekip tarafından tespit edilen ışığın, kara deliğin ev sahibi
galaksisinin, olay ufkuna doğru dönerken yaydığı alev olduğu açıklandı.
Büyük Patlama'dan sadece 400 milyon yıl sonra ortaya çıkan
kara delik, Güneş'in kütlesinin yaklaşık 1,6 milyon katı.
Bu, erken evrendeki süper kütleli kara delik oluşumunun
doğrudan çöküş modelini doğrulayan bir keşif gibi görünüyor.
Maiolino, "Evrende bu kadar büyük bir kara deliği
görmek için henüz çok erken, bu yüzden onların oluşabileceği diğer yolları
düşünmeliyiz. Çok eski galaksiler gaz açısından son derece zengindi, bu yüzden
kara delikler için bir açık büfe gibiydiler" dedi.
Söz konusu galaksi daha önce gördüğümüz galaksilerden biri.
Adı GN-z11 ve birkaç yıl önce Hubble gözlemleriyle Evrende
gördüğümüz en eski galaksi olduğu tespit edildi.
Işığı bize ulaşmak için 13,4 milyar yıl yol kat etti. (Büyük
Patlama yaklaşık 13,8 milyar yıl önceydi).
Bu rekor o zamandan beri James Webb Uzay Teleskobu'ndan
(JWST) yapılan gözlemlerle kırıldı , ancak GN-z11 keşfi henüz tamamlanmış
olmaktan çok uzak.
Akdeniz Üniversitesi öğrencileri TÜBİTAK’tan büyük bir destek aldı. 207 öğrenci projesi bilimsel araştırma ve sanayi odaklı programlar kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları masaya yatırıldı.
Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu’nu Teknokentte ağırladıklarını aktardı. Ziyarette Ar-Ge çalışmaları devam eden Milli Muharip Uçak KAAN ve diğer projelere yönelik TUSAŞ tarafından yapılacak yatırımlar hakkında toplandı gerçekleştirildi.
Dünyanın ilk rahim naklini, Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakillerini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, dolandırıcıların hedefi oldu. Sosyal medyada, yapay zekâ teknolojisi kullanılarak oluşturulan bir videoda, Özkan'ın adı ve sesi taklit edilerek sahte bir krem tanıtımı yapıldığı ortaya çıktı.
Lider Haber TV’de İrem Koca’nın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Bilişim Uzmanı Ali Murat Kırık, HGS sisteminde yaşanan sinkaflı küfürlü mesajlar ve kripto para istenmesi olayına dair açıklamalarda bulundu.
Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ev sahipliğinde Türkiye’de bir ilk olan Avrupa Havacılık Okul ve Kurumları Arasında İş Birliği Ağı Oluşturma Toplantısı gerçekleştirildi.
Antalya Teknokent tarafından 8’incisi düzenlenecek olan Akdeniz Bilişim Zirvesi bu yıl yine tüm bilişim gönüllülerini aynı çatı altında topladı.
Türk savunma sanayisinin öncü projelerinden biri olan Bayraktar TB3 SİHA, tarihi bir başarıya imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı oldu. Bu kritik uçuş testi, Türkiye'nin çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu'dan gerçekleştirildi. Bayraktar TB3’ün bu başarısı, sadece Türk savunma sanayisi için değil, dünya genelindeki askeri stratejiler açısından da büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in, Antalya’da düzenlenen Teknoloji Yarışmaları büyük bir coşkuyla tamamlandı. Yarışma sonunda 'En'ler mansiyon ödülleri sahiplerini buldu.
Antalya'da, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen ve siber yetenekleri bir araya getiren uluslararası ‘HackMasters Yarışması’ kazananı Azerbaycan takımı BHOSWARE takımı oldu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz