Türksat Model Uydu Yarışması'na 429 takım başvurdu
Türksat ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) işbirliğiyle 10'uncusu düzenlenecek uluslararası "Türksat Model Uydu Yarışması" için 429 takım başvuruda bulundu.

Türksat ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) işbirliğiyle 10'uncusu düzenlenecek uluslararası "Türksat Model Uydu Yarışması" için 429 takım başvuruda bulundu.
Türksat AŞ'den yapılan açıklamaya göre, T3 Vakfı ile imzalanan sözleşmeyle TEKNOFEST organizasyonuna dahil edilen, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine düşük bütçelerle gerçek bir uydu imal etme fırsatı verecek yarışmanın başvuruları tamamlandı. Yarışmaya, 15'i yurt dışından toplam 429 takım başvurdu.
Uzay teknolojileri alanında şirket birikimini ve
tecrübelerini, sistemlerin arka plandaki çalışma teorisini, uygulama ve
mühendislik faaliyetlerini üniversite öğrencilerine aktarmak, benimsetmek ve bu
alanda yetişmiş insan gücü oluşturmak amacıyla düzenlenen yarışmada 3 kategoride
toplam 2 milyon 100 bin lira ödül dağıtılacak.
Uydu projelerinin tasarımından üretimine ve görev sonrası
değerlendirmesine kadar tüm aşamalarını kapsayan yarışmada katılımcılar
telemetri ve iletişim gereksinimlerini karşılayan, otonom yapıyı sağlayan ve disiplinler
arası çalışan küçük uydu planlayarak üretecek.
TAKIMLARIN UYDULARI
ROKETLERLE FIRLATILACAK
"Multi-Spektral Mekanik Filtreleme Modülü
Kategorisi"nde 217, "TICOSAT (Türksat Picosatellite Consellation)
Kategorisi"nde 108, "Yakın Uzay Yolcusu Kategorisi"nde ise 104
takım olmak üzere toplam 429 takım yarışacak. Yarışmaya bu yıl Özbekistan,
Malezya, Endonezya, Hindistan, Sri Lanka ve Azerbaycan'dan olmak üzere toplam
15 takım da başvuru yaptı.
Tasarımdan üretime ve görev sonrası gözden geçirilmesine kadar
gerçek bir uydunun model versiyonunu tasarlayarak üretecek olan yarışmacılar,
bir uzay sisteminin tasarımından göreve başlamasına kadar geçen süreci
deneyimleyecek. İlk 5 etabı başarıyla tamamlayan 15 takım, Aksaray Hisar Atış
Alanı'nda gerçekleştirecek Uçuş Etabı'nda yarışma fırsatı bulacak.
Yarışmacılar tarafından üretilen model uydular, yarışmaya
özgü tasarlanan roketlerle yaklaşık 700 metre yüksekliğe fırlatılacak.
Yarışmada takımların görevleri arasında model uyduların taşıyıcıdan ayrılma ve
uydunun görüntü aktarımı da yer alırken model uyduların inişi sırasında 8
sensörden alınan telemetri verileri ile görüntü verisi anlık yer istasyonuna
aktarılacak. Bu verilerin komuta kontrol bilgisayar ara yüzünde grafiksel
görselleştirmesi de yapılacak.
Lisans ve yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerin takım
halinde katılabileceği yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiye
"https://teknofest.org/tr/yarismalar/model-uydu-yarismasi" internet
adresi üzerinden erişilebiliyor.
AA
Akdeniz Üniversitesi öğrencileri TÜBİTAK’tan büyük bir destek aldı. 207 öğrenci projesi bilimsel araştırma ve sanayi odaklı programlar kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları masaya yatırıldı.
Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu’nu Teknokentte ağırladıklarını aktardı. Ziyarette Ar-Ge çalışmaları devam eden Milli Muharip Uçak KAAN ve diğer projelere yönelik TUSAŞ tarafından yapılacak yatırımlar hakkında toplandı gerçekleştirildi.
Dünyanın ilk rahim naklini, Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakillerini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, dolandırıcıların hedefi oldu. Sosyal medyada, yapay zekâ teknolojisi kullanılarak oluşturulan bir videoda, Özkan'ın adı ve sesi taklit edilerek sahte bir krem tanıtımı yapıldığı ortaya çıktı.
Lider Haber TV’de İrem Koca’nın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Bilişim Uzmanı Ali Murat Kırık, HGS sisteminde yaşanan sinkaflı küfürlü mesajlar ve kripto para istenmesi olayına dair açıklamalarda bulundu.
Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ev sahipliğinde Türkiye’de bir ilk olan Avrupa Havacılık Okul ve Kurumları Arasında İş Birliği Ağı Oluşturma Toplantısı gerçekleştirildi.
Antalya Teknokent tarafından 8’incisi düzenlenecek olan Akdeniz Bilişim Zirvesi bu yıl yine tüm bilişim gönüllülerini aynı çatı altında topladı.
Türk savunma sanayisinin öncü projelerinden biri olan Bayraktar TB3 SİHA, tarihi bir başarıya imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı oldu. Bu kritik uçuş testi, Türkiye'nin çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu'dan gerçekleştirildi. Bayraktar TB3’ün bu başarısı, sadece Türk savunma sanayisi için değil, dünya genelindeki askeri stratejiler açısından da büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in, Antalya’da düzenlenen Teknoloji Yarışmaları büyük bir coşkuyla tamamlandı. Yarışma sonunda 'En'ler mansiyon ödülleri sahiplerini buldu.
Antalya'da, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen ve siber yetenekleri bir araya getiren uluslararası ‘HackMasters Yarışması’ kazananı Azerbaycan takımı BHOSWARE takımı oldu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz