Tarihi Bektaşbey Camii ahşap sütunları ilgi çekiyor
Giresun’un Çamoluk ilçesi Sarpkaya köyündeki ahşap sütunlu Bektaşbey Camii yaklaşık 200 yıllık kök boya çiçek motifleri ile adeta zamana meydan okuyor.
Giresun’un Çamoluk ilçesi Sarpkaya köyündeki ahşap sütunlu Bektaşbey Camii yaklaşık 200 yıllık kök boya çiçek motifleri ile adeta zamana meydan okuyor.
İlçenin Sarpkaya köyünde ismini yöredeki Bektaş Bey’den alan
yaklaşık 200 yıllık cami tarihi dokusunu bozulmadan korurken, yörede yetişen
çiçek motiflerinin yer aldığı kök boyalarıyla dikkat çekiyor.
Giresun kültür envanterinde yer alan Bektaşbey Camisiyle ilgili bilgi veren Sarpaya köyü Muhtarı Salim Sarıdoğan, yaklaşık 200 yıllık caminin orijinalliğinden bir şey kaybetmeden dimdik ayakta durduğunu söyledi.
YÖREDE YETİŞEN
ÇİÇEKLER KÖK BOYASI İLE CAMİ İÇERİSİNE İŞLENMİŞ
Muhtar Sarıdoğan, “Kayıtlarımıza göre 1819 yılında dışı taş içerisi ahşap yapılan tarihi Bektaşbey Camii kök boyadan yapılan motifleriyle geçmişin sanatına ışık tutuyor. Camisinin namazgahında kök boyasıyla yörede yetişen çiçek motifleri yer alırken, minber kısmında ise yine kök boyasıyla yedi uyurların isimleri yer almaktadır. Bunun nedeni ise inanca göre yedi uyurların isimlerinin yer aldığı yerde yangın, deprem gibi doğal afetlerinin yanı sıra hırsızlık gibi olayların yaşanmadığı inancıdır. Caminin ikinci katında kadınlara ait olan yerdeki el dokuma ve kök boyalı kilimler ise yine tarihin izini taşıyan özelliklerdendir. Caminin tavan kısmında ise ahşam işleme desenlerde yine kök boya ile renklendirilmiştir” dedi.
CAMİNİN İÇERİSİ KADAR
ÇEVRESİ DE TARİHİ DEĞER TAŞIYOR
Caminin içerisi kadar çevresinin de tarihin izlerini
taşıdığını belirten Muhtar Sarıdoğan, “Köyümüzde yeni cami olmasına rağmen bu
tarihi camimizde ibadete açıktır. Genelde köylülerimiz, cemaatle kılınan cuma,
bayram ve teravih namazlarını burada kılıyor. Camimiz aynı zamanda kültür
varlıklarına tescilli bir camidir. Ayrıca camiye ismini veren Bektaş Bey’in
kendisi ve ailesinin de mezarlıkları hemen caminin karşı tarafındadır.
Zamanında caminin vakfı durumunda bulunan cami çevresinde su kuyuları mevcut
olduğu gibi eskiden var olan fırın gibi kalıntılar da bulunmaktadır”
ifadelerini kullandı.
İHA
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz