Tahta kaşıklar Cemil Usta’nın maharetli ellerinden çıkıyor
Antalya’nın Akseki ilçesinde yaşayan Cemil Özen (70) küçük atölyesinde tahta kaşık yaparak geçimini sağlamanın yanı sıra unutulmaya yüz tutan el sanatını yaşatıyor.
Antalya’nın Akseki ilçesinde yaşayan Cemil Özen (70) küçük atölyesinde tahta kaşık yaparak geçimini sağlamanın yanı sıra unutulmaya yüz tutan el sanatını yaşatıyor.
Kış aylarında 150-200 kişiyi, yazın ise 2-3 bin kişiyi
içinde barındıran Akseki’nin Bademli Mahallesi, Cemil Özen’in de sanatkârlığına
şahit oluyor.
Evinin arkasında bulunan küçük bir atölyesinde çalışmalarını
sürdüren Özen, hem farklı çeşitlerde kaşıklar yapmaya devam ediyor hem de sanat
meraklılarına tecrübelerini aktarıyor.
Cemil Özen, Lider Gazete muhabirine, kaşık yapmanın
kendisini hem rahatlattığını hem de bu sayede gelir sağladığını söyledi.
Cemil Özen, tahta kaşık yaparak sadece bir gelir kapısı
oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatını da
yaşatıyor.
Özen, oynayarak öğrendiği kaşık yapma sanatına karşı olan
tutkusunu ve yaparken aldığı keyfi vurguladı.
Tahta kaşık yapmayı köyde oynayarak öğrendiğini belirten
sanatkâr, vaktinin çoğunu bu atölyede geçirdiğini dile getirdi. Konuya ilişkin
Lider Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan Özen, “44 sene İstanbul’da yaşadım ve köye
geldikten sonra bu kaşıkları oynamakla öğrendim, eskiden bilmiyordum oynaya
oynaya öğrendim bunları. Baba mesleği, ata mesleği ama şu anda çok yapan
kalmadı. Hobi olarak bunlarla vakit geçiyorum. Yaşım 70, emekli oldum bunlar
ile vakit geçirmeye çalışıyoruz” dedi.
Tahta kaşıkların sağlık açısından da önemli olduğu söyleyen Özen, “Geleneksel yöntemleri modern tekniklerle harmanlayarak hem kaliteyi yükseltiyor hem de geçmişten günümüze taşınan bu önemli zanaatın geleceğini güvence altına alıyoruz. Tahta kaşıklar, insanların sağlığı açısından da çok önemli. Mikrop barındırmıyor ve dayanıklılığıyla ilk tercihler arasında yer alıyor” diye konuştu.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz