Kirkit sesleri arasında büyüyen psikiyatrist, 30 yıldır nadide kilimleri topluyor
Kayseri'de yaşayan psikiyatrist İsmail Gökşen, unutulmaya yüz tutmuş cicim ve zili gibi dokumaları 30 yıldır toplayarak koruma altına alıyor.

Kayseri'de yaşayan psikiyatrist İsmail Gökşen, unutulmaya yüz tutmuş cicim ve zili gibi dokumaları 30 yıldır toplayarak koruma altına alıyor.
Pınarbaşı ilçesine bağlı Kurttepe Mahallesi'nde doğan 70 yaşındaki Gökşen'in annesinin hediye ettiği "kölekar" adı verilen kilimle dokumalara olan merakı arttı.
Kilime olan sevgisiyle halıcı esnafından örnekler toplamaya
başlayan Gökşen, bugüne kadar açtığı 5 sergide kilim dokumalarını
meraklılarıyla buluşturdu.
Eşi Mualla Gökşen'in de desteğiyle çerçevelettiği 50'nin
üzerinde kilime gözü gibi bakan Gökşen, evinde ve muayenehanesinde çeşitli
örnekleri sergiliyor.
Psikiyatrist İsmail Gökşen, çocukluk yıllarının köyde kilim
dokuyan annesinin yanında kirkit sesleri arasında geçtiğini söyledi.
Kilim dokuyan annesine tezgah kurarken yardım ettiğini anlatan
Gökşen, "Rahmetli annemin bana 'kölekar' dediği bir kilimi hediye
etmesiyle sevgim başladı. Rahmetlinin anısına özellikle cicim (özgü ve atkı
iplikleri arasına renkli desen iplikleri atılarak sıkıştırma suretiyle meydana
getirilen dokuma türü) ve zili (enine ve boyuna motifleri olan, daha çok yolluk
olarak kullanılan kilim) dokumalarını biriktiriyorum." dedi.
TOPLADIĞI KİLİMLERİ
AÇACAĞI MÜZEDE SERGİLEMEK İSTİYOR
Yaklaşık 30 yıldır köylerden ve Türkiye'nin dört bir
yanından esnafa gelen bu tür dokumalardan haberdar olduğunu dile getiren
Gökşen, bunların arasında beğendiklerini aldığını ve çerçeveletip koruma altına
aldığını belirtti.
Kentte halıcılık yapan Mustafa Ejder'in de bu konuda
kendisine yardımcı olduğunu ifade eden Gökşen, Kayseri Üniversitesi öğretim
görevlisi Dr. Zahide Şahin'in küratörlüğünde 5 sergi açtığına dikkati çekti.
Kilimi bir bilim olarak gördüğünü ifade eden Gökşen, şunları
kaydetti:
"Burada özellikle Avşar, Türkmen gülü dediğimiz kilimin
mazisi aşağı yukarı 2 bin 200 yıllık Avşar kültürünün izlerini taşıyor.
Topladıklarımı eşim ve kendi adıma açacağım bir müzede sergilemek isterim.
Cicim ve zili dokumaları 50-100 yıldır dokunmuyor. Elimde müze açacak kadar
nadide dokumalar var. Gelecek kuşakların geçmişimizde böyle güzellikler
olduğunu bilmesini ve eserlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyorum. Zili
ve cicim dokumaları Orta Asya, Irak, İran yörelerinde de var. Benim
topladıklarım ise Anadolu dokumaları. Kayseri'nin Sarız, Pınarbaşı, Tomarza
gibi yöreleri cicim, zili ve düz dokumalarıyla biliniyor."
Kayseri'de dokumacılığın 18. yüzyıla kadar dayandığını dile getiren Gökşen, "Asıl amacımız, bunlar yurt dışına kaçmasın, müze kuralım. Gerekirse ustaları aracılığıyla yeniden dokunmasını sağlayalım, gündeme getirelim. Gerek muayenehanemde gerek evimde gerek bağ evimde bunları saklıyorum, koruyorum. Bu bir sevgidir, bu sevginin içinde motiflerin hepsinin de bir anlamı vardır." diye konuştu.
AA
Kazı ekiplerince bulunan tarihi eserler, restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarında uzmanlarca adeta cerrah titizliğinde yapılan çalışmalarla sergilenmeye hazır hale geliyor.
Yazıköy İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri, her geçen gün çekilen Burdur Gölü’ne dikkat çekmek amacıyla öğretmenleriyle birlikte
Bu yıl, 9-11 Mayıs tarihlerinde dördüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Foodfest Gastronomi Festivali’nin, danışma kurulu toplantısı şehrin önde gelen kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşti.
Antalya'nın Kaş ilçesinde 1481 yılındaki Rodos depreminde yıkılan 26 metre uzunluğundaki 2 bin yıllık Patara Deniz Feneri yeniden ayağa kaldırıldı.
Nisan ayının ikinci haftasını geride bıraktığımız bir Pazar gününden Lider ile Kültür Sanat “Hayatın İçinden” sayfasından herkese merhabalar...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, 11-13 Nisan 2025 tarihleri arasında “Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek” temasıyla yapılacak olan 4. Antalya Diplomasi Forumu başladı. Forumda 2024 yılı içerisinde dünyaya damga vuran küresel olayları içeren özellikle İsrail’in Filistin’e yaptığı saldırılara vurgu yapılan dijital sunumların yapıldığı ‘Diplomasi Tüneli’ katılımcılara sunuldu.
Bayramda tabakları şenlendiren çeşit çeşit tatlılar tezgahlarda yerini aldı. Bayramlık tatlı fiyatları hakkında bilgi veren Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, fıstıklı havuç diliminin kilosunun 800 lira cevizli kadayıfın kilosu 400 lira, cevizli sarmanın 400 lira ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 700 lira olduğunu söyledi.
1958 yılında hayatlarını birleştiren Gülgün-Nihat Ömür çiftinin tüm gençlere, aile kurumuna örnek olacak; birlik, beraberlik ve mutluluk hikayesi bugün Eylül Ayça Karakuş ile “Hayatın İçinden” sayfasında sizlerle. Bayram sevincini, coşkusunu daima yaşayan ve yaşatan çocuklarımıza nesilden nesile hediye edilen okulun köklü ve gurur verici hikayesini Gülgün Hanım'dan dinleyelim.
Lider Gazete’nin “Hayatın İçinden” sayfasından, yüreklerinize bahar çiçeklerinin kokusunu taşıyan en içten iyi pazarlar dileklerimi sunuyorum.
Antalya'nın Döşemealtı ilçesi sınırlarındaki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve sarp kayalıkları arasında doğayla iç içe varlığını sürdüren Termessos Antik Kenti'nde, baharın gelişiyle ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz