Fransa'dan baba ocağına geldi, atıl durumdaki ahırı sanat atölyesine çevirdi
Fransa'dan Kayseri'nin Develi ilçesine yerleşen 48 yaşındaki Murat Aytaş, ahır olarak kullanılan atıl konağı restore edip sanat atölyesine çevirdi.
Fransa'dan Kayseri'nin Develi ilçesine yerleşen 48 yaşındaki Murat Aytaş, ahır olarak kullanılan atıl konağı restore edip sanat atölyesine çevirdi.
İstanbul'da doğan Aytaş, ressam İsmail Acar ile başlayan sanat hayatını Fransa'da 9 yıl sürdürdükten sonra metropolün karmaşık ve hızlı yaşamından sıkılarak 2015 yılında Türkiye'ye dönmeye karar verdi.
Küçük bir yere yerleşmek isteyen Aytaş, baba ocağı olan
Kayseri'nin Develi ilçesinde gezerken içinde hayvanların barındığı ahır olarak
kullanılan bir konağı satın alıp restore ettirdi.
Üst katını ev olarak kullandığı konağın alt katını sanat
atölyesine dönüştüren Aytaş, bazılarını doğada bulduğu, bazılarını ise satın
aldığı ahşap parçalarını sanat eserine dönüştürüyor.
Murat Aytaş, AA muhabirine, İstanbul'da ressam İsmail
Acar'la karşılaşmasının sanat hayatına önemli katkı sunduğunu, bu kentte ve
Fransa'da açtıkları atölyelerde bir süre birlikte çalıştıklarını söyledi.
Acar'ın atölyesinde öğrendikleriyle çeşitli sanat sergileri
açtığını anlatan Aytaş, Fransa'da restorasyon işiyle de ilgilendiğini ve 9 yıl
kaldığı ülkede şehrin sıkıcı, stresli hayatından uzaklaşma isteği ile
Türkiye'de baba ocağı olan Develi'ye ailesi ile dönme kararı aldığını dile
getirdi.
"EZAN SESİNİ DİNLEMEK BENİM İÇİN MÜTHİŞ
BİR DUYGU"
Develi'de 1905 yılında yapılan Rumlardan kalan evi satın
alıp onardığını anlatan Aytaş, şunları kaydetti:
"Bulunduğumuz yerde ahır vardı. Satın aldıktan sonra
burayı restore ettirdim, orijinaline uygun bir şekilde. Sonra alt katını
kendime atölye yaptım. Buraya geleli 8 yıl oldu. Burasını biz çok seviyoruz
çünkü gerçekten kaliteli bir hayat, sakin, insanın ömrüne ömür katıyor.
Memleketime katkı sağlamak da istedim. Biriktirdiklerimizi, donanımımızı burada
harcayalım istedik, işlerimiz de rast gitti. Huzurluyuz, gerçekten mutluyuz.
Amacım insanların bu kültüre, sanata, merakını arttırmak, o farkındalığı
yaratmak. Fransa dediğimiz yer bugün sanatın, kültürün, medeniyetin başkenti
gibi gözükür aslında. Kısmen de öyledir ama ben oraları bırakıp buraya geldim.
Orada en büyük eksikliğim, duygusal olarak bir ezan hasretiydi. Ben bunun
eksikliğini gerçekten kendi hücremde, benliğimde inanılmaz derecede hissettim.
Buraya geldiğim zaman o ezan sesini dinlemek benim için müthiş bir duygu,
müthiş bir zevkti."
Daha çok ahşap üzerine yoğunlaştığını aktaran Acar, ilçede
ahşabın bolluğunun kendisi için bir şans olduğunu dile getirdi.
"DAHA YAVAŞ BİR HAYAT YAŞIYORUM"
Aşık Seyrani, Yunus Emre ve Mevlana portreleri ile doğadaki farklı figürleri ahşap yakma tekniğiyle işlediğini vurgulayan Acar, "Daha yavaş bir hayat yaşıyorum. Para kazanmak için ya da kariyer için kesinlikle İstanbul'u tercih edebilirdim. Burada daha temiz bir oksijen, daha rahat bir hayat yaşıyorum. Akşama kadar 30 iş halledebilirim Develi'de ama İstanbul'da bir tane iş halledebilirsin. Çünkü ben evden iş yerine gidene kadar yarım saat, 45 dakika geçiyordu. İş yerinden eve geldiğimde 40 dakika da arabayı park etmek için yer arıyordum. Bu kadar stresten kurtulup ben buraya geniş ve rahat bir hayat, kaliteli bir hayat için ve maneviyatımı yaşayabileceğim bir yeri tercih ettim. Yani kaliteli bir hayat için biz burayı tercih ettik." ifadelerini kullandı.
AA
Antalya'da 14 bin nüfuslu mahallenin muhtarlığını üstlenen Aynur Baycın, akşamları da Türk sanat müziği korosunun solistliğini yapıyor.
Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’in 13 Aralık 1917’de Kemer yakınlarındaki Ağva koyunda Fransız avizosu Paris II’yi batırmasının 107. yıl dönümü dolayısıyla anma etkinliği gerçekleştirildi.
Anadolu'da kurulan ilk 5 mevlevihaneden biri olduğu belirtilen 768 yıllık Antalya Mevlevihanesi'nde “yaşayan müze” konseptiyle Mevlevi kültürü dünyanın dört bir yanından gelen turistlere anlatılıyor.
Antalya'nın Akseki ilçesinde topladığı taş ve ağaç parçalarını işleyerek sanata dönüştüren 91 yaşındaki Kemal Şengül, evinin bir odasını yaptığı el emeği dekoratif ürünlerle doldurdu.
Antalya’da özellikle kırsal bölgelerde, kış aylarında birçok ailenin sofralarında yer alan ve haftalar sonra bile ıslatarak yenmeye hazırlanan yufka ekmeği geleneği sürdürülüyor. Akseki ilçesinde kadınlar, sofraları vazgeçilmek lezzetlerinden yufka ekmekleri imece usulü yapıyor.
Antalya'nın Alanya ilçesinde 14 yıldır devam eden ve 2 gün devam edecek olan geleneksel Noel pazarı bugün kapılarını misafirlere açtı.
Antalya'nın Demre ilçesindeki Aziz Nikolaos Kilisesi'nin iki katlı ek yapılarında yürütülen kazı çalışmalarında lahit bulundu.
Antalya'nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında Apollon'a adandığı düşünülen altar yapısı (sunak) ve içerisinde aralarında insan ve aslan bulunan küçük adak heykeller bulundu.
Dünya çapında en iyi 1000 restoranı belirleyen prestijli gastronomi rehberi La Liste, 2024 Ödül Töreni’ni Paris’te gerçekleştirdi. Törende, 7 Mehmet'in sahibi Mehmet Akdağ, “Uluslararası Zanaatkar ve Özgünlük Ödülü”ne layık görüldü.
Antalyalı kadınlar atalarından kalan geleneklerini sürdürüyorlar. Her yıl olduğu gibi Antalya'nın Akseki ilçesinde bir araya gelen ev hanımları erişte ve çorbalık keserek dibek taşında buğday dövme geleneklerini sürdürüyorlar. Kış ayına girdiğimiz bu günlerde kışlık eriştelerini ve çorbalık buğdaylarını hazırlayan kadınlar, tüm bunları mutlaka imece usulü yaparak birbirlerine yardımlaşmada da bulunuyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz