Erol usta yarım asırdır demir dövüyor
Gaziantep'te 66 yaşındaki Erol Gürban, babasından aldığı demircilik mesleğini yarım asırdır sürdürüyor. Erol usta, ömrü yettiğince ata yadigarı mesleğini sürdürmeyi istiyor.
Gaziantep'te 66 yaşındaki Erol Gürban, babasından aldığı demircilik mesleğini yarım asırdır sürdürüyor. Erol usta, ömrü yettiğince ata yadigarı mesleğini sürdürmeyi istiyor.
Gaziantep'in Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda 50 yıldır demir döverek geçimini sağlayan 66 yaşındaki Erol Gürban, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini 15 metrekarelik dükkan içerisinde yaşatmaya çalışıyor. Ateşte ısıtılan demiri çekiçle işleyerek yaz kış demeden çalışmaya devam eden Gürban, el emeği ve bilek gücü ile kebaplık şiş, bıçak gibi aletler imal ediyor. Üretime ara vermeden devam eden Gürban, teknolojiye direnmek yerine teknolojiye ayak uydurduğunu da ifade ediyor.
“BABA MESLEĞİMİZİ
ÖMRÜMÜZÜN GİTTİĞİ YERE KADAR DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ”
Baba mesleğini ömrünün gittiği yere kadar devam ettirmek
istediğini söyleyen Erol Gürban, “Bizim burada kışın etkisi olmaz. Kışın her
şey yolunda oluyor. Isınıyoruz fakat yazın çok fazla mesai harcadığımız için
sıcak oluyor, terliyoruz. Biz işimizi çok severek yapıyoruz. Baba mesleğimizi
ömrümüzün gittiği yere kadar devam ettirmek istiyoruz. Eleman yetiştirmek
yönünde sıkıntı yaşıyoruz. Meslek ölmez ama hep aynı olduğu yerde kalır” dedi.
“ZANAATKARLAR OLARAK
TEKNOLOJİDEN FAYDALANIYORUZ”
Teknolojiye direnmek yerine teknolojiden yararlanmayı seçen
Gürban, “Teknoloji geliştikçe her şey otomatikleşiyor. Bazen biz de teknolojiye
ayak uydurmaya çalışıyoruz. Zanaatkarlar olarak teknolojiden biz de
faydalanıyoruz diyebilirim. Ne kadar tecrübeli olursak olalım onların da bize
katkısı oluyor” ifadelerini kullandı.
“GÜNLÜK 300 ŞİŞ
ÜRETEBİLİYORUM”
Gaziantep'in gastronomi kenti olduğunu ve şişlere olan talebin çok olduğunu belirten Gürban, “Ben 66 yaşında olmama rağmen günlük 300 şiş üretebiliyorum ve Gaziantep gastronomi kenti olduğu için vatandaşların ve restoranların talebi yüksek oluyor” diye konuştu.
İHA
Antalya'da yat kaptanı Alparslan Atik'in, küçük yaşta askeri uçaklara duyduğu hayranlıkla yapmaya başladığı statik maket hobisi, hava ve deniz araçlarından oluşan 219 parçalık koleksiyona dönüştü.
Muğla'nın Marmaris ilçesindeki evinde rahatsızlanıp hastaneye kaldırılan 79 yaşındaki sanatçı Ferdi Tayfur, sevk edildiği Antalya'da tedavi gördüğü hastanede akşam saatlerinde hayatını kaybetti. Ferdi Tayfur, 19 Aralık'ta kamera önünde hasta yatağından yaptığı açıklamada doktoruna teşekkür ederek,
Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatınca “en iyi turizm köyü” ünvanına layık görülmesi dolayısıyla tanınırlığı artan Antalya'daki Ormana Mahallesi'nin tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle gelecek yıl daha çok ziyaretçi ağırlaması bekleniyor.
Antalya'da geleneksel müzik ve delbek icrasındaki ustalığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülüne layık görülen Gülay Diri, Torosların müzik mirasını yaşatan çalışmalarıyla tanınıyor.
Lider Medya CEO’su Ender Alkoçlar ve Genel Yayın Yönetmeni Sabri Çağlar, MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi, ikinci kez makamında ziyaret etti. Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Ender Alkoçlar, MHP Lideri’ne kişisel tasarımı olan “Kızılelma” yüzüğünü, tespihle birlikte hediye etti. Devlet Bahçeli ise konuklarına, partisi bünyesinde hazırlanan “Yeşilçam” kitabını takdim etti.
Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan ve tarihi 13. yüzyıla dayanan Tol Han, geçmişin izlerini taşıyan dokusuyla doğaseverler ve fotoğraf tutkunlarının rotasını oluşturuyor.
Antalya'da 14 bin nüfuslu mahallenin muhtarlığını üstlenen Aynur Baycın, akşamları da Türk sanat müziği korosunun solistliğini yapıyor.
Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’in 13 Aralık 1917’de Kemer yakınlarındaki Ağva koyunda Fransız avizosu Paris II’yi batırmasının 107. yıl dönümü dolayısıyla anma etkinliği gerçekleştirildi.
Anadolu'da kurulan ilk 5 mevlevihaneden biri olduğu belirtilen 768 yıllık Antalya Mevlevihanesi'nde “yaşayan müze” konseptiyle Mevlevi kültürü dünyanın dört bir yanından gelen turistlere anlatılıyor.
Antalya'nın Akseki ilçesinde topladığı taş ve ağaç parçalarını işleyerek sanata dönüştüren 91 yaşındaki Kemal Şengül, evinin bir odasını yaptığı el emeği dekoratif ürünlerle doldurdu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz