300 yıllık sarnıç zamana karşı direniyor
Denizli’nin Tavas ilçesinde eski Muğla yolu üzerinde bulunan yaklaşık 300 yıllık tarihi su sarnıcının bakımsızlıktan yıkılmaya başladığı belirtildi.

Denizli’nin Tavas ilçesinde eski Muğla yolu üzerinde bulunan yaklaşık 300 yıllık tarihi su sarnıcının bakımsızlıktan yıkılmaya başladığı belirtildi.
Denizli’de araştırmacı yazar İbrahim Afatoğlu, yaklaşık 300 yıl insanların su ihtiyacını karşılayan Tavas ilçesi sınırlarından geçen eski Denizli - Muğla yolu üzerindeki su sarnıcının bakımsızlıktan yıkılmaya başladığına dikkat çekti.
Eski yol üzerinde bulunan ‘Abbakbir’ olarak anılan sarnıç hakkımda bilgiler verem İbrahim Afatoğlu, “Abbakbir sarnıcı 300 yıllık bir sarnıç. 300 yıldır Denizli’den Muğla’ya, Muğla’dan Denizli’ye giden yolcuların su ihtiyacını karşılamış. Eskiden şebeke suları olmadığı zamanlarda kullanılan ama günümüzde artık ihtiyaç olmadığı için bu sarnıç bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tutmuş. Tabi bu 300 yıllık tarihi bir yapıdır bu. Bu yapılar korunması gerekiyor. Tavas da bu şekilde 60 kadar sarnıç vardır.
Bir rivayet vardır
tarihte bu sarnıçların yapılması konusunda. Kanuni Sultan Süleyman Rodos
seferine giderken bu Denizli Muğla yolundan geçmiş. Ordusunun su ihtiyacını
karşılamak için bu sarnıçlardan Mimar Sinan’a yaptırdığı söyleniyor. Tabi bu
rivayet doğru mu eğrimi bilmiyoruz ama en azından 300 yıllık insanların su
ihtiyacını karşılamış olan bu sarnıçların korunması gerekiyor. Bu gün bu sarnıç
yıkılacak yarın diğer 60 tanesi de aynı şekilde yıkılacak. Bu sarnıçlar tarihi
değeri olduğu için kültürel değeri olduğu için yaban hayatına faydası olduğu
için korunması gereken tarihi yapılardır. Özellikle bunları Aydın Kültür
Varlıkları Bölge Kurulu tescil etmeli” dedi.
Tarihi eser niteliğindeki bu sarnıçların restore edilmesi gerektiğini belirten Afatoğlu, “Eğer bir yıl içinde daha bu sarnıç restore edilmezse bakım onarım tamir yapılmazsa 300 yıllık tarihi sarnıç yıkılıp gidecek. Bu sarnıcı tamir edip, sahip çıkmalıyız. İnşallah 300 yıllık bu su sarnıcının kurtarılması için gerekli adımlar atılır” diye konuştu.
İHA
Bayramda tabakları şenlendiren çeşit çeşit tatlılar tezgahlarda yerini aldı. Bayramlık tatlı fiyatları hakkında bilgi veren Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, fıstıklı havuç diliminin kilosunun 800 lira cevizli kadayıfın kilosu 400 lira, cevizli sarmanın 400 lira ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 700 lira olduğunu söyledi.
1958 yılında hayatlarını birleştiren Gülgün-Nihat Ömür çiftinin tüm gençlere, aile kurumuna örnek olacak; birlik, beraberlik ve mutluluk hikayesi bugün Eylül Ayça Karakuş ile “Hayatın İçinden” sayfasında sizlerle. Bayram sevincini, coşkusunu daima yaşayan ve yaşatan çocuklarımıza nesilden nesile hediye edilen okulun köklü ve gurur verici hikayesini Gülgün Hanım'dan dinleyelim.
Lider Gazete’nin “Hayatın İçinden” sayfasından, yüreklerinize bahar çiçeklerinin kokusunu taşıyan en içten iyi pazarlar dileklerimi sunuyorum.
Antalya'nın Döşemealtı ilçesi sınırlarındaki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve sarp kayalıkları arasında doğayla iç içe varlığını sürdüren Termessos Antik Kenti'nde, baharın gelişiyle ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor.
Lider Gazete, Hayatın İçinden sayfasından mutlu pazarlar diliyorum... Her hafta, hayata dair paylaşmaya değer konularla sizlere birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta sonu da sizlere Antalya'mızın Elmalı ilçesinin İbrahim Bedrettin Elmalı Fen Lisesi'nden “merhaba” diyerek Hayatın İçinden' e hoş geldiniz...
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla “Hekim Gözüyle Fotoğraf Sergisi” açıldı.
Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı ve düğmeli evleri ile ünlü tarihi Sarıhacılar mahallesinde 2019 yılında başlayıp 2022 yılında restorasyonu tamamlanan 600 yıllık Sarıhacılar Camii'nin ibadete açılmasına rağmen restorasyon çalışmalarında götürülen ve halen geri gelmeyen camiye ait eserlerin yerine konulması bekleniyor.
Antalya'daki Side Antik Kenti'nde bulunan ve geçen yıl restorasyon çalışmaları tamamlanan Athena Tapınağı ziyaretçilerini ağırlıyor.
Antalya'nın tarihi Kaleiçi surları her geçen gün daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Surlarda oluşan derin çatlaklar ve yarıklar, yalnızca tarihi yapıyı değil, çevresindeki yapıları, dükkanları ve insanları da tehdit ediyor.
Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nin simge yapılarından kent kapısından, bu yıl yapılacak çalışmalarla yüzyıllar sonra yeniden su akacak.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz