‘Dans Eden Musa’ heykeli yaklaşık 22 asır sonra Muğla’da gün yüzüne çıkarıldı
Antik Dönem mitolojisinin ilham perilerinden ‘Dans Eden Musa (Mousa)’ heykeli, Muğla’nın Stratonikeia Antik Kenti’nde 2 bin 175 yıl sonra yeniden gün ışığına kavuştu.

Antik Dönem mitolojisinin ilham perilerinden ‘Dans Eden Musa (Mousa)’ heykeli, Muğla’nın Stratonikeia Antik Kenti’nde 2 bin 175 yıl sonra yeniden gün ışığına kavuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre,
antik kentte gerçekleştirilen çalışmalarda bulunan heykel, Roma Dönemi'nde
kopyaları yapılan bir eserin Helenistik Dönem'e ait tek orijinali olma özelliğini
taşıyor.
Milattan önce 2'nci yüzyılın meşhur heykeltıraşlarından
Philiskos'un yaptığı bilinen ve Zeus ile Mnemosyne'nin kızları olan ilham
perilerinden "Dans Eden Musa"nın Anadolu ve Yunanistan gibi dünyanın
farklı bölgelerinde sadece Roma Dönemi kopyaları biliniyor.
Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan heykel ise Philiskos'un
Helenistik Dönem'e ait tek orijinal çalışması olarak Roma Dönemi kopyasından
ayrılıyor.
Eserin Helenistik Dönem'in ünlü heykeltıraşı Philiskos'un
Stratonikeia'da çalışmış olduğunu göstermiş olması da arkeologlar için ayrıca
önem taşıyor.
Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Roma Hamamı'nın havuzlu
soğukluk bölümünde (Frigidarium) yapılan çalışmalarda kaidesiyle birlikte
ortaya çıkarılan heykelin başı ve kolları ise buluntular arasında yer almıyor.
Daha önce Rodos'da olduğu gibi Perge Antik Kenti'ndeki Roma
Hamamı'nda da bu heykelin kopyası bulunmuştu.
Heykel, yapılacak çalışmaların ardından Muğla Müzesi'nde
sergilenecek.
Gastronomi tutkunlarının merakla beklediği Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 9-11 Mayıs tarihleri arasında 4’üncüsünü gerçekleştireceği Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Turizm Haftası kapsamında Burdur Valiliği tarafından düzenlenen Yörük şenliği, vatandaşların yoğun ilgisiyle bugün son bulacak.
Keyifle geçireceğiniz bir Pazar gününden, “Lider ile Kültür Sanat Hayatın İçinden” sayfasından tüm değerli okuyucularımıza selamlar…
Kazı ekiplerince bulunan tarihi eserler, restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarında uzmanlarca adeta cerrah titizliğinde yapılan çalışmalarla sergilenmeye hazır hale geliyor.
Yazıköy İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri, her geçen gün çekilen Burdur Gölü’ne dikkat çekmek amacıyla öğretmenleriyle birlikte
Bu yıl, 9-11 Mayıs tarihlerinde dördüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Foodfest Gastronomi Festivali’nin, danışma kurulu toplantısı şehrin önde gelen kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşti.
Antalya'nın Kaş ilçesinde 1481 yılındaki Rodos depreminde yıkılan 26 metre uzunluğundaki 2 bin yıllık Patara Deniz Feneri yeniden ayağa kaldırıldı.
Nisan ayının ikinci haftasını geride bıraktığımız bir Pazar gününden Lider ile Kültür Sanat “Hayatın İçinden” sayfasından herkese merhabalar...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, 11-13 Nisan 2025 tarihleri arasında “Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek” temasıyla yapılacak olan 4. Antalya Diplomasi Forumu başladı. Forumda 2024 yılı içerisinde dünyaya damga vuran küresel olayları içeren özellikle İsrail’in Filistin’e yaptığı saldırılara vurgu yapılan dijital sunumların yapıldığı ‘Diplomasi Tüneli’ katılımcılara sunuldu.
Bayramda tabakları şenlendiren çeşit çeşit tatlılar tezgahlarda yerini aldı. Bayramlık tatlı fiyatları hakkında bilgi veren Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, fıstıklı havuç diliminin kilosunun 800 lira cevizli kadayıfın kilosu 400 lira, cevizli sarmanın 400 lira ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 700 lira olduğunu söyledi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz