Çocuklarınıza duygularını yönetmeyi öğreterek, onlara zorluklarla baş etmeyi öğretmiş oluruz. Unutmayın ki duygu yönetimi geliştirilebilen bir beceridir.
***
Çocuğunuza öfke, üzüntü ve düş kırıklığı gibi duyguları tanıtın. Sizinle bir olayı paylaştığı ya da zorlandığını gördüğünüz zamanlarda ne hissettiğini sorun, neden böyle hissettiğini anlatması için teşvik edin.
***
Kendisi cevaplayamaz ise onu yönlendirin: ''Bu durumda üzülmüşsündür diye tahmin ediyorum'', ''ablan seni odasına almadığı zaman çok mu kızdın?'' gibi.
***
Önce duyguyu rahatlatın, sonra çözüm üretin.
Rahatsız edici duygular yaşadıkları zaman, kendilerini nasıl rahatlatabilecekleri konusunda yol gösterin. Sohbet etmek, dışarı çıkmak, bir oyun oynamak işe yarayabilir.
***
Çocuğunuza kendini kontrol etmek için 3 adımlık basit tekniği öğretebilirsiniz. Örneğin; öfke gibi bir duygu hissettiğinde, önce durup derin bir nefes almasını, nefesini bıraktıktan sonra 5'e kadar saymasını sağlayın. Bu durumu alışkanlık haline getirmesini destekleyin.
***
Çocuğunuza çatışmaları çözme konusunda örnekler verin.
Çocuğunuzun yaşadığı rahatsız edici duygu azaldığı zaman, ona bu duyguyu yaşatan durum için çocuğunuzla birlikte çözüm üretmeye çalışın. Nasıl bir tepki verebileceği konusunda yol gösterici olun.
***
Başkalarıyla yaşadığı çatışmalarda duygularını ifade etmesi gerektiğini, aynı şekilde karşısındaki kişinin de duygularını anlamasının önemli olduğunu, uzlaşmanın faydalarını öğretin.
***
Ebeveyn olarak rol model olun
Kendi rahatlama ve çözüm üretme yöntemlerinizi çocuklarınızla paylaşın. Duygularını hissetmeyi kontrol edemeyiz. Ama her türlü duygu geçicidir.
***
Ancak yaşadığımız duygulara göre verdiğimiz tepkileri kontrol edebiliriz.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz