Bir metrekarelik dükkanda bakıra adanmış ömür
Gaziantep'te yaşayan ve bakırcılık mesleğini 71 yıldır yaşatan 83 yaşındaki Miktat Çelik, teknolojiye direnerek mesleğini aşkla icra etmeye devam ediyor.
Gaziantep'te yaşayan ve bakırcılık mesleğini 71 yıldır yaşatan 83 yaşındaki Miktat Çelik, teknolojiye direnerek mesleğini aşkla icra etmeye devam ediyor.
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı'nda 71 yıldır bakırcılık mesleğini icra eden 83 yaşındaki Miktat Çelik, geleneksel el işçiliğini yaşatmaya devam ediyor. Çelik, çocuk yaşta başladığı mesleğini büyük bir aşkla sürdürerek, teknolojinin ve modern üretim yöntemlerinin gölgesinde kaybolmaya yüz tutmuş bir zanaatı ayakta tutmaya çalışıyor. Gaziantep'in en yaşlı bakırcı ustası olan Çelik, mesleğini yaparken sadece bakırdan ürünler üretmekle kalmıyor, aynı zamanda bu geleneksel sanatın inceliklerini genç kuşaklara aktarmak için de çaba harcıyor. Bakırcılar Çarşısı'ndaki bir metrekarelik atölyesinde işini aşkla yapan Çelik, çevresindeki genç bakırcı ustalarına da örnek oluyor.
“BEN BAKIRCILIK
MESLEĞİNDE 6 ÇOCUK BÜYÜTÜP EVLENDİRDİM”
Bakırcılık yaparak çocuklarına yaşam kurduğunu anlatan
Miktat Çelik, “1953 yılında bu mesleğe başladım. Önceden bakırcılık çok
popülerdi. Biz de mesleğe ilgi duyduk. Arkadaşım bana 'birlikte bakırcılık
yapalım' dedi. Birlikte başladık bakırcılığa. Daha sonra ben meslekte devam
ettim. Benimle birlikte başlayan arkadaşlarım mesleği bıraktı. O zamanlarda
çıraklık güzeldi. Bizim zamanımızda ailemiz ustalarımıza, ‘eti senin kemiği
benim' derdi. Şimdi maalesef öyle değil. Ben bakırcılık mesleğinde 6 çocuk
büyütüp evlendirdim. Uzun yıllardır meleğimi severek yapıyorum. Fakat meslek
öldü. Bakıra rakip ürünler çıktığı için vatandaşlar onlara yöneldi. Ben işimi
sevdiğim için yorulmuyorum. Günlük çalışma saatimi kendim ayarlıyorum” dedi.
İHA
Antalya'da 14 bin nüfuslu mahallenin muhtarlığını üstlenen Aynur Baycın, akşamları da Türk sanat müziği korosunun solistliğini yapıyor.
Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’in 13 Aralık 1917’de Kemer yakınlarındaki Ağva koyunda Fransız avizosu Paris II’yi batırmasının 107. yıl dönümü dolayısıyla anma etkinliği gerçekleştirildi.
Anadolu'da kurulan ilk 5 mevlevihaneden biri olduğu belirtilen 768 yıllık Antalya Mevlevihanesi'nde “yaşayan müze” konseptiyle Mevlevi kültürü dünyanın dört bir yanından gelen turistlere anlatılıyor.
Antalya'nın Akseki ilçesinde topladığı taş ve ağaç parçalarını işleyerek sanata dönüştüren 91 yaşındaki Kemal Şengül, evinin bir odasını yaptığı el emeği dekoratif ürünlerle doldurdu.
Antalya’da özellikle kırsal bölgelerde, kış aylarında birçok ailenin sofralarında yer alan ve haftalar sonra bile ıslatarak yenmeye hazırlanan yufka ekmeği geleneği sürdürülüyor. Akseki ilçesinde kadınlar, sofraları vazgeçilmek lezzetlerinden yufka ekmekleri imece usulü yapıyor.
Antalya'nın Alanya ilçesinde 14 yıldır devam eden ve 2 gün devam edecek olan geleneksel Noel pazarı bugün kapılarını misafirlere açtı.
Antalya'nın Demre ilçesindeki Aziz Nikolaos Kilisesi'nin iki katlı ek yapılarında yürütülen kazı çalışmalarında lahit bulundu.
Antalya'nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında Apollon'a adandığı düşünülen altar yapısı (sunak) ve içerisinde aralarında insan ve aslan bulunan küçük adak heykeller bulundu.
Dünya çapında en iyi 1000 restoranı belirleyen prestijli gastronomi rehberi La Liste, 2024 Ödül Töreni’ni Paris’te gerçekleştirdi. Törende, 7 Mehmet'in sahibi Mehmet Akdağ, “Uluslararası Zanaatkar ve Özgünlük Ödülü”ne layık görüldü.
Antalyalı kadınlar atalarından kalan geleneklerini sürdürüyorlar. Her yıl olduğu gibi Antalya'nın Akseki ilçesinde bir araya gelen ev hanımları erişte ve çorbalık keserek dibek taşında buğday dövme geleneklerini sürdürüyorlar. Kış ayına girdiğimiz bu günlerde kışlık eriştelerini ve çorbalık buğdaylarını hazırlayan kadınlar, tüm bunları mutlaka imece usulü yaparak birbirlerine yardımlaşmada da bulunuyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz