AYAKLARIYLA YAPTIĞI RESİMLERLE SERGİ AÇTI
Antalya'da yaşayan doğuştan serebralpalsi (SP) hastası Ayşe Aydın (37), 2 yıldır pandemi sürecinde ayaklarıyla yaptığı resimlerin sergisini açtı.
Antalya'da yaşayan doğuştan serebralpalsi (SP) hastası Ayşe Aydın (37), 2 yıldır pandemi sürecinde ayaklarıyla yaptığı resimlerin sergisini açtı.
Doğuştan SP hastası Ayşe Aydın, anne ve babasının vefatının ardından 2011 yılında Antalya'ya gelerek ablası Gülümser Yalçın'la birlikte yaşamaya başladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Rehabilitasyon Merkezinde fizik tedavi almaya başlayan Ayşe Aydın, merkezde bulunan takı- tasarım, boyama gibi iş atölyelerine giderek kendini geliştirdi. Pandemi nedeniyle fizik tedaviye ve atölye çalışmalarına ara veren Aydın, evde ayaklarıyla çizdiği resimleri, taş boyamaları ve çeşitli tasarımları çoğaltmaya başladı. Yetenekli ayaklarıyla engelleri aşan Ayşe Aydın, Antalya Büyükşehir Belediyesi fuayesinde ayaklarıyla yaptığı 90 resmi sergilemeye başladı. Belediye personelinin yoğun ilgiyle izlediği resimler, 10 Aralık'a kadar ziyaretçilerini bekliyor.
Ayşe Aydın, 2016 yılından beri resim yaptığını anlattı. Resim yaparken kendini mutlu ve huzurlu hissettiğini söyleyen Aydın, “Engellilere engel yok. Boyama, yağlı boya, atıklardan tablo gibi her şeyi yapıyorum. Engellileri eve bağlamasınlar" dedi.
“TOPLUMA KAZANDIRMAYA ÇALIŞTIK, SONUCUNU ALDIK”
Ayşe Aydın'ın ablası Gülümser Yalçın (52), pandemi nedeniyle kardeşinin azimli ve yetenekli olduğunu anlattı. Yalçın, “Antalya Büyükşehir Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi'nde iş atölyeleri var. Orada takı tasarım boyama gibi etkinlikleri engelli öğrencilere gösterip onlara eğitim veriyorlar. Onlara olanak sağlıyorlar. Kardeşim de o atölyelere gitti. Ayaklarıyla resim yapmaya başladı. Ellerini kullanmıyor. Beyincik zedelenmesi nedeniyle kasları kasılıyor. Doğum esnasında oksijensiz kalmış ve beyincik zedelenmesi olmuş. Rahmetli annem de o kadar tedaviye götürdü ama bu kadar hareket edebiliyor. Fizik tedavi aldıkça rahat ediyor. Onu toplumdan hiçbir zaman dışlamadık. Düğün, etkinlik gibi özel günlere götürdük. Topluma kazandırmaya çalıştık ve bunun sonucunu aldık diye düşünüyorum" diye konuştu.
“ENGELLERİNİ KOLAYLAŞTIRALIM”
Gülümser Yalçın, “Engelli çocuklarımızı eve bağlamayalım. Topluma kazandıralım. Toplumda farkındalık yaratalım. Yeteneklerini gösterelim. Onlara kolaylık sağlayalım önemli olan beyinlerde engel olmaması. Bunlar çok özel birey. Farklı farklı yetenekleri var. Bugün onların günü, onları korumak ve engellerini kolaylaştırmak lazım" dedi.
YEŞİL ORMANLAR İÇİN YAPTIĞI TAŞ BOYAMAYI BAŞKANA HEDİYE ETTİ
Sergi açılışını gerçekleştiren Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, 3 Aralık Engelliler Günü olduğunu hatırlatarak, sevgiyle engellerin aşılabileceğine vurgu yaptı. Büyükşehir Belediyesi olarak engelli bireylerin topluma kazandırılması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Tuncer, “Başkanımız Muhittin Böcek'in önderliğinde engel kalmayacak. Engelli vatandaşlarımızın hayatı toplumun her kesiminde tam ve eşit olarak katılımlarını sağlayacağız" dedi.
Konuşmasının ardından Cansel Tuncer, Ayşe Aydın'a çiçek takdim etti. Ayşe Aydın ise Manavgat yangınları nedeniyle yeşil ormanların önemine vurgu yapmak için yaptığı taş boyama çalışmasını Başkan Muhittin Böcek'e vermesi için Tuncer'e takdim etti.
DHA
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz