Antalya'nın 800 yıllık mahallesi
Antalya'nın Akseki ilçesinde 800 yıllık geçmişi olan Sarıhacılar Mahallesi'ni geçen yıl 80 bin yerli ve yabancı ziyaretçi gezerken, bu yılın 9,5 aylık döneminde ise ziyaretçi sayısı 80 binin üzerine çıktı.
Antalya'nın Akseki ilçesinde 800 yıllık geçmişi olan Sarıhacılar Mahallesi'ni geçen yıl 80 bin yerli ve yabancı ziyaretçi gezerken, bu yılın 9,5 aylık döneminde ise ziyaretçi sayısı 80 binin üzerine çıktı.
Antalya'nın Akseki ilçesinin 800 yıllık geçmişi olan
Sarıhacılar Mahallesi, tarihi dokusuyla öne çıkıyor. Özellikle Almanya,
Hollanda, Belçika ve İngiltere olmak üzere, diğer Batı ve Doğu Avrupa
ülkelerinden turistlere ev sahipliği yapan Sarıhacılar Mahallesi'nde bulunan
300-400 yıllık düğmeli evler, tarihi cami ve tarihi göç yolu, misafirlerin
öncelikli uğrak yeri oldu. Antalya'nın zengin tarihine ev sahipliği yapan,
tarihi İpek Yolu'nun üzerinde konumlanmış olan Sarıhacılar Mahallesi, pandemi
döneminden sonra eski günlerine geri döndü. Sarıhacılar Mahallesi'nin tarihi
zenginliklerinden biri olan düğmeli evler, Osmanlı mimarisinin incisi olarak
öne çıkıyor. Bu göz alıcı evler, bölgenin kendine has mimari tarzını yansıtıyor
ve geçmişin derin izlerini günümüze taşıyor. Zarif detayları ve eşsiz dokusuyla
düğmeli evler, mahallenin tarihi ve kültürel hazineyi temsil ediyor.
"SARIHACILAR
BENİ ÇOK ETKİLEDİ"
Almanya'dan Alanya'ya tatil için gelen Alman turist Claudia
Moritz (52), "Türkiye'ye 30 kereden fazla geldim. Hemen hemen her yıl
geliyorum. Türkiye'yi çok seviyorum. Eşim ile birlikte böyle bir alternatif
turizm turuna ilk kez katıldım. Buraya geldiğim için gerçekten çok mutluyum.
Buradaki düğmeli evler, tarihi camisi, doğası, havası beni aşırı derecede
etkiledi. Söyleyecek söz bulamıyorum. İyi ki gelmişim" diye konuştu.
"TARİHİ VE
İNSANLARI TANIDIK"
Alman turist Jörg Moritz de, "16 kez Türkiye'ye geldim.
Eşim ile Sarıhacılar köyüne gelmekten dolayı çok mutluyuz. İyi ki bu tura
katıldık. Böyle turların olmasından dolayı mutluyuz. Kapadokya turu gibi
kalabalık koşuşturmalı turlar değil de küçük bir grupla sakin sakin doğanın her
şeyin zevkini alarak güzel bir tur yaptık. Tarihi ve insanları tanıdık. Çok
mutluyuz" şeklinde konuştu.
"SARIHACILAR'I
AŞIRI DERECEDE BEĞENİYORLAR"
Yaklaşık 15 yıl süredir bölgeye yabancı ziyaretçi getiren acente sahibi Hilmiye Soysürlü, Alanya'da ikamet ettiğini ve 15 yaşından beri turizmin içerisinde olduğunu söyledi. Daha çok Avrupalı turistlerle çalıştıklarını belirten Soysürlü, "En fazla Almanlarla çalışıyoruz. Pandemiden bu yana Ruslar da portföyümüz arasına girdi. Akseki'de köy turu olarak sunduğumuz Sarıhacılar köyüne geliyoruz. Burada tarihi kervan yolunu, 600 yıllık camiyi gösteriyoruz. Düğmeli evleri gezdirip bu konuda bilgiler veriyoruz. Sadece insanlar kültür değil, tatile geldikleri için doğayı da görmeyi istiyorlar. Yine sedir ağaçlarının içerisinde hafif bir doğa yürüyüşleri yapıyoruz. Altınbeşik Mağarası'nı ziyaret ediyoruz. Bu turlardan ciddi şekilde olumlu sonuçlar alıyoruz" dedi.
"BÖLGEYİ TANITMAK
İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"
Son dönemlerde turizmin boyutunun değiştiğini anlatan Soysürlü, "Maalesef son dönemlerde turizmin boyutu değişti. İstediğimiz boyutta buraya müşteri portföyü yakalayıp getiremiyoruz. Yılın 12 ayında açık bir acenteyiz. Yılın 12 ayında bu turlarımızı yapıyoruz. Ayrıca web sayfalarından ve internetten bu bölgelerin tanıtımını da yapıyoruz. Eskilerde daha çok kapasite ile gelebilirken 2016-2017 yıllarında senede bin-bin 500 kişi buralara getirirken şu anda senelik sayımız 400-500 e kadar düştü. Yabancı misafirler özellikle Sarıhacılar köyünü çok beğeniyorlar. İlgilerini çekiyor. Çünkü burası sakin, doğanın içerisinde muhteşem bir yer" şeklinde konuştu.
İHA
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) çatısı altındaki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan dinozor çağından beri formunu koruyabilmiş, nesli tehlike altındaki nadir türlerden biri olan Mersin Balığı çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bir lezzet kaynağı olan bu ürün, aynı zamanda havyarı ile ihracat potansiyeli yüksek bir değer” dedi.
"Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı'nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü 'en iyi turizm köyü' unvanını kazandı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz