Antalya’nın yaşayan tarihi Kagrai Antik Kenti misafirlerini bekliyor
Antalya’nın Akseki ilçesinde bulunan ve yapımı 2 bin yıl öncesine kadar dayandığı tahmin edilen Kagrai Antik Kenti, tarihi dokusu ve tüm ihtişamıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Antalya’nın Akseki ilçesinde bulunan ve yapımı 2 bin yıl öncesine kadar dayandığı tahmin edilen Kagrai Antik Kenti, tarihi dokusu ve tüm ihtişamıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Antalya’nın Akseki ilçesine 35 kilometre uzaklıktaki Cevizli
Mahallesinde bulunan Kagrai Antik Kenti, tarih meraklılarını bekliyor.
Roma dönemi medeniyetlerine ev sahipliği yapan Kagrai Antik
Kenti’nde yapılan araştırmalar bir Zeus Tapınağı inşa edildiği ve bu tapınağın
bölgenin en eski yapılarından biri olarak kayıtlara geçtiğini gösteriyor.
2002 YILINDA SİT
ALANI OLARAK TESCİLLENDİ
Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2002
yılında 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenen bu alandaki
buluntuların bir antik yerleşimden ziyade, roma döneminden kalma bir tapınak
mezar olarak adlandırılmış olabileceği söyleniyor. 1933’de T.R.S Broughton,
1980’de Ramsey Macmulken, 1996’da Riet Van Bremen tarafından bu kalıntılar ve
antik şehrin ismi, batı dillerinde okunuşlarına göre Cağrai, Ghyaras, Kagres,
Karas ve Yaras şeklinde de ifade ediliyor.
YAPILAR KORUNMAYA
ÇALIŞILIYOR
Antalya’nın yaşayan tarihi Kagrai Antik Kenti’ndeki taşların
üstünde bulunan desenler bölgeyi ziyarete gelenler tarafından dikkatleri
çekiyor.
Kagrai Antik Kenti’nde bulunan M.S. 1’inci yüzyılda kalma
kitabelerin o dönemlerde bölgede yaşayan Pisidialılar tarafından yapıldığı
bilinirken, bölgedeki tüm tarihi doku hem yetkililer tarafından hem de bölge
halkı tarafından korunmaya çalışılıyor. Cevizli yerleşiminin arkasında yükselen
kayalar, tepe antik kent yerleşiminin bulunduğu alanlar olarak tahmin ediliyor.
“TÜM GEZGİNLERİ
BEKLİYORUZ”
Kagrai Antik Kenti hakkında bilgiler veren Cevizli Mahalle Muhtarı Harun Çınar, “Kagrai Antik Kenti M.S. 1’inci yüzyıldan günümüze kadar ulaşan kalıntı kitabelerin olduğu bir yer. Burası Pisidialılar tarafından yapılmıştır. 1816 yılında Otto Von Richter tarafından ilk arkeolojik çalışmalar başlatılmış ve günümüzde tarihi eserlerimiz Allah’a şükürler olsun hala mevcuttur. Tüm meraklıları, gezginleri ve herkesi Cevizli’ye bekliyoruz” dedi.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz