57 yıldır zamana “ince ayar” yapan Saatçi Mehmet yılın ahisi seçildi
Burdur'un Karamanlı ilçesinde yılın ahisi seçilen 83 yaşındaki Mehmet Örtel, "tik tak" seslerinin ritminde sürdürdüğü meslek yaşamında, bozuk saatlerin tamirini yapıyor.
Burdur'un Karamanlı ilçesinde yılın ahisi seçilen 83 yaşındaki Mehmet Örtel, "tik tak" seslerinin ritminde sürdürdüğü meslek yaşamında, bozuk saatlerin tamirini yapıyor.
Kentte Ahilik Haftası dolayısıyla "Yılın Ahisi"
seçilen Örtel, ilçede "Saatçi Mehmet" olarak tanınıyor.
Örtel, dedesinden babasına miras kalan saat tamirciliğine 8
yaşında babasının yanında çırak olarak başladı, askerden dönünce de 1967'de
kendi dükkanını açtı.
Mesleğe kurma saatlerin tamiriyle başlayan Örtel, zamanla
duvar saatlerinin tamirini de öğrenerek her geçen gün kendisini geliştirdi.
Elindeki kendi deyimiyle "3-5 malzemeyle" dükkan açan Örtel, teknolojinin
gelişmesiyle otomatik saatler çıkınca dükkanına yeni aletler aldı.
Mehmet usta, teknolojik gelişmelere ayak uydurmak için
Fransa ve İsviçre'ye giderek oradaki saatçiliği inceledi, İsviçre'den bazı
tamir aletleri aldı. Yurda dönüp mesleğini daha profesyonel yapmaya devam eden
Örtel, dükkanına gelen hiçbir müşterisini, saatini onarmadan uğurlamıyor.
Örtel, "Tik tak" sesleri ve akreple yelkovanın
yarışını izleyerek geçen 57 yılda, mesleğine duyduğu saygıyı hiçbir zaman
kaybetmiyor.
"ÇIRAK YOK, YETİŞTİREMEDİK"
Mehmet Örtel, AA muhabirine, ilerlemiş yaşına rağmen
mesleğine olan tutkusunun hiç azalmadığını söyledi.
Otomatik, tam otomatik ve pilli saatlerin tamirini
yapılabildiğini dile getiren Örtel, yeni nesil elektronik ve dijital saatleri ise
tamir edemediğini kaydetti.
Örtel, artık saatçilikte tamiratın son dönemleri olduğunu vurgulayarak, "Çırak yok, yetiştiremedik. Teknolojinin ilerlemesiyle bizim mesleğimize ilgi azaldı. Aslında bizim meslek her zaman geçerli bir iştir. Saatler mekanik olduğu müddetçe bizim meslek geçerlidir. Kurmalı kolları, pimi, bobini, entegreyi, kayışını, camını takarsın. Yani her türlü tamirat senin elinden geçer ama tam elektroniğe, dijitale döndüğü zaman bizim işimiz bitiyor." diye konuştu.
Günümüzde bazı zanaatkarlıkların kaybolduğunu anlatan Örtel,
"Hep hazır ürünler geldi, ayakkabı, elbise hazır olmaya başladı. Bazı
meslekler aşağı yukarı bitti. Bizimkiler de bitmek üzere." dedi.
"BİR ÇIRAĞIMIN OLMASINI ÇOK İSTERİM"
Örtel, sağlığı el verdiği müddetçe mesleğini devam
ettireceğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı:
"Mesleğimi seviyorum. Kim ne derse desin. Yani bedava da yapsam ben mesleğimi seviyorum. Bir de yaşlılıkta bir kenara çekip oturmak iyi değil. Şu mesleğimizi yürütecek bir çırağımın olmasını çok isterim. Zanaatkarlar işlerinden usanmasınlar, bıkmasınlar, işlerine sabırla devam etsinler sonunda muhakkak karşılığını alırlar."
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz