USTASINDAN SİPSİNİN SERÜVENİ
Burdurlu usta, evinin altındaki atölyede, tek tek topladığı odun ve kamışlardan eşsiz seslere sahip sazlar üretiyor.
Burdurlu usta, evinin altındaki atölyede, tek tek topladığı odun ve kamışlardan eşsiz seslere sahip sazlar üretiyor.
Burdur’da yaşayan Mehmet Bedel, yaklaşık 40 yıldır evinin altında oluşturduğu atölyede babasından öğrendiği mesleğini oğullarına öğreterek yaşatıyor. Teke yöresi illerinden Burdur ile özdeşleşmiş ve coğrafi işaret ile tescillenmiş sipsinin yanı sıra üflemeli sazlardan olan kaval ve zurnayı atölyesinde üreterek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor. Kendi topladığı kamışları falçata yardımıyla ince ince keserek şekil veriyor. Daha sonra tüp üzerinde ısıttığı demir çubuklarla ölçüsüne göre gövdeye delikleri açıyor. En son ise akort yapmaya yarayan ipi, ağızlık denilen kısma bağlıyor. Böylelikle son halini alan sipsi, yöreye ait eşsiz melodileri çalmaya hazır hale geliyor.
Aynı zamanda atölyesinde kaval ve zurna da üreten Bedel, yine kendi topladığı odunları yontarak siparişine göre son şeklini veriyor. Daha sonra zımpara yardımıyla pürüzsüz hale getirilen odun parçaları, santim santim ölçülerek açılan deliklerin ardından huzur veren üflemeli saz haline geliyor.
“İKİ OĞLUM VAR, İKİSİ DE BU ALETLERİ HEM YAPIYOR HEM DE ÇALIYOR”
Mesleğini oğullarına öğreterek genç kuşaklara aktarmaya çalıştığını belirten Bedel, “Yaklaşık 40 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Sipsi, kaval gibi nefesli sazların hepsini yapıyorum. Babam müzik aletleri imalatçısıydı. Biz de onun izinden giderek devam ettirdik. Benim 2 oğlum var. İkisi de bu aletleri hem yapıyor hem de çalıyor. Küçük oğlum benimle beraber atölyede kaval, sipsi ve zurna yapımını öğrendi. Bu işi gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz ürünler Türkiye’nin her yerine gidiyor. Uzun yıllar olduğu için herkes tarafından tanınıyorum. Atölye bazında benden başka üreten yok. Çalanlar kendileri yapar zaten” dedi.
İHA
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz