Unutulmaya yüz tutmuş kültür ortaya çıkartılıyor
Köklü bir geçmişi olan Adana'nın yöresel yemekleri başta olmak üzere el sanatları kültürü Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile ortaya çıkarılıyor.
Köklü bir geçmişi olan Adana'nın yöresel yemekleri başta olmak üzere el sanatları kültürü Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile ortaya çıkarılıyor.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Adana İli Yöresel Ürünler Envanterinin Çıkarılması İçin Danışmanlık Hizmeti Alınması" projesinde saha çalışması tamamlandı.
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve
Sinema Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Muzaffer Sümbül'ün danışmanlığında
gerçekleşen projede Adana'nın her ilçesinden beş örnek olmak üzere toplamda 75
yöresel ürün ele alındı. Yemek tarifleri, el sanatları ve bitki türlerini
içeren örneklerle ilgili sahada yapılan çalışmalar sırasında ürünlerin yapımı,
fotoğraf ve video çekimleriyle detaylı bir şekilde kayıt altına alındı.
Sümbül, projenin şartnamesine uygun olarak yapılan bu
çalışmanın yanı sıra, sahadan bir belgesel çıkarmayı da hedeflediklerini belirtti.
Proje, ilin kültürel mirasının korunması ve tanıtılması adına büyük bir adım
olarak görülüyor. Sümbül, belgeselin, bölge halkı ve kültürel turizm için
kalıcı bir kaynak oluşturacağını da vurguladı.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu ise bu
projenin sonunda, Adana'nın gastronomi, el sanatları ve doğa mirasını tanıtacak
hem bir envanter hem de zengin içerikli bir belgesel ortaya çıkacağına
inandığını kaydetti. Kökçüoğlu, “Çalışma, kültürel mirasın kayıt altına
alınması ve gelecek nesillere aktarılması bakımından büyük bir önem taşıyor.
Çukurova Kalkınma Ajansının desteği ile uygulanan proje sayesinde bölgeye ait
yöresel ürünler belirlenecek. Bu ürünlerin içerisinde ürüne katma değer
sağlayacak coğrafi işaret alma potansiyeli olan ürünler ayrıca ele alınacak. Bu
yönde çalışmalar hızlandırılarak ekonomiye katkı sağlanmasına yönelik pazarlama
stratejileri ve ürün geliştirme çalışmaları da yapılacak" şeklinde
konuştu.
İHA
Antalya'nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında Apollon'a adandığı düşünülen altar yapısı (sunak) ve içerisinde aralarında insan ve aslan bulunan küçük adak heykeller bulundu.
Dünya çapında en iyi 1000 restoranı belirleyen prestijli gastronomi rehberi La Liste, 2024 Ödül Töreni’ni Paris’te gerçekleştirdi. Törende, 7 Mehmet'in sahibi Mehmet Akdağ, “Uluslararası Zanaatkar ve Özgünlük Ödülü”ne layık görüldü.
Antalyalı kadınlar atalarından kalan geleneklerini sürdürüyorlar. Her yıl olduğu gibi Antalya'nın Akseki ilçesinde bir araya gelen ev hanımları erişte ve çorbalık keserek dibek taşında buğday dövme geleneklerini sürdürüyorlar. Kış ayına girdiğimiz bu günlerde kışlık eriştelerini ve çorbalık buğdaylarını hazırlayan kadınlar, tüm bunları mutlaka imece usulü yaparak birbirlerine yardımlaşmada da bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) çatısı altındaki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan dinozor çağından beri formunu koruyabilmiş, nesli tehlike altındaki nadir türlerden biri olan Mersin Balığı çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bir lezzet kaynağı olan bu ürün, aynı zamanda havyarı ile ihracat potansiyeli yüksek bir değer” dedi.
"Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı'nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü 'en iyi turizm köyü' unvanını kazandı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.
Antalya'nın merkez Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti'nde milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinen antik "Kestros Çeşmesi" yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçti.
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz