Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 21’i Antalya’dan sağlanıyor
Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 21'i, yaş meyve ve sebze üretiminin üssü konumundaki Antalya'da gerçekleştiriliyor.
Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 21'i, yaş meyve ve sebze üretiminin üssü konumundaki Antalya'da gerçekleştiriliyor.
Kent genelinde yaklaşık 64 bin dekar alanda yetiştirilen nar, bahçelerden toplanıp paketlenerek soğuk hava depolarına yerleştiriliyor. Buradan talebe göre nar, hem iç pazara hem de yurt dışına gönderiliyor.
Türkiye'de geçen yıl üretilen 640 bin ton narın 135 bin
tonunun Antalya'da yetiştirildiği belirtildi.
Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Antalya'nın birçok üründe olduğu gibi nar üretiminde de iddialı
olduğunu söyledi.
Türkiye genelinde yaklaşık 294 bin dekar alanda nar üretimi gerçekleştirildiğini ve bunun 64 bin dekarlık kısmının Antalya'da yer aldığını dile getiren Erkal, "Ülke genelinde üretilen narın yüzde 21'i Antalya'dan. Geçen yıl 64 bin dekar alanda 135 bin ton nar üretildi. Bu yıl rekolte biraz daha yüksek, 150 bin tona yakın üretimimiz var." dedi.
Erkal, narın ihracat potansiyeli yüksek ürünler arasında yer aldığını belirtti. Rusya ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 49 ülkeye nar ihraç edildiğini anlatan Erkal, "Antalya'da yaş meyve ve sebzenin yaklaşık yüzde 10'u ihraç edilirken, narda bu oran çok daha yüksek. Yaklaşık yüzde 25'ini ihraç ediyoruz. Geçen yıl 35 bin ton nar ihraç ettik, bu yıl 38 bin ton civarında bir rakam bekleniyor." diye konuştu.
NAR BAHÇELERİNDE
ZARARLI BÖCEKLERE KARŞI YARARLI BÖCEKLER SALINDI
Bir yandan üretimi artırdıklarını diğer yandan da sağlıklı
üretim yaptıklarını belirten Erkal, bu yıl kalıntıyla mücadele eylem planını
hayata geçirdiklerini söyledi.
Üretimde biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi destekleyici çalışmalar yaptıklarını dile getiren Erkal, "7 ilçemizde 261 dekar alanda 197 bin parazitoit ve 75 bin 250 predatör yani yararlı böcek saldık. Bu böcekler kimyasal mücadeleye gerek kalmadan zararlılarla mücadele etti. İnsan sağlığına zarar verecek hiçbir kimyasal kullanmadan üretilmesine yönelik bir çalışma gerçekleştirdik." ifadesini kullandı.
Erkal, bunda da başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu da bu yıl
nar üreticisinin yüzünün güldüğünü belirtti.
Antalya'nın nar üretiminde ülke genelinde önemli bir
potansiyele sahip olduğunu dile getiren Sarıçobanoğlu, geçen yıla göre bu yıl
narda rekoltenin yüksek olduğunu kaydetti.
Hasat döneminde toplanan narların özenle paketlenip, soğuk hava depolarına yerleştirildiğini anlatan Sarıçobanoğlu, soğuk hava depolarından hem iç pazara hem de yurt dışına nar gönderildiğini bildirdi.
AA
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Aralık ayı meclis toplantısında 2025 yılına yönelik unlu mamuller için azami fiyat tarifesi belirlendi.
Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Tat, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan son düzenlemenin Antalya gibi özel iklim koşullarına sahip şehirlerde ciddi sorunlara yol açabileceğini belirterek, “Antalya’ya özel çözümler şart” dedi.
TESK Genel Başkan Vekili ve Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, alışverişlerin yerel esnaftan yapılması yönünde çağrıda bulunarak, internet alışverişlerinde sunulan büyük indirimlerin yanıltıcı olabileceğini ifade etti.
Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 21'i, yaş meyve ve sebze üretiminin üssü konumundaki Antalya'da gerçekleştiriliyor.
Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak olan yüzde 17’lik fiyat artışının süt üreticisine etkilerini değerlendiren ATB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, zammın üreticiye ulaşmadığına değinerek, “Üreticimiz umarım 17’lik zamdan faydalanabilir. Üretici şu anda 14 lira 65’ten faydalanamıyor” dedi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. 2025 yılı için beklentilerini paylaşan ATB Başkanı Ali Çandır, “Temennimiz 2025 yılının ülke olarak refah düzeyimizin arttığı bir yıl olmasıdır” dedi.
Türkiye’de dolar bozduracak kişiler için döviz bürolarının; 50 dolarlık banknot için 1,5 dolar, 100 dolarlık banknot için ise 3 dolar komisyon zorunluluğu getirdiğini anlatan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Döviz büroları kendi kendilerine kanun icat etmesinler. Tüketicilerden haksız ve hiçbir şekilde komisyon alamazlar” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Antalya Defterdarı İlhan Karayılan ile birlikte Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaret ederek TESK Genel Başkan Vekili ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere ile görüşme gerçekleştirdi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında "Tarımda İşbirliği Protokolü" imzalandı.
Antalya’da Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından 90 yıl önce yetiştirilmek için girişimde bulunulan ve başarısızlıkla sonuçlanan kahve bitkisi yetiştirme serüveni, iklim değişikliği ile 2020 yılında yeniden hayat buldu. BATEM Müdürü Abdullah Ünlü “Kahve artık Yemen’den değil BATEM’den gelecek” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz