Mevsim dışı hasat: 2 ton kavun sattı
Antalya'nın Kumluca ilçesinde örtü altı üretim yapan Ahmet Ünal, mart ayı ortasında kavun yetiştirerek büyük bir başarıya imza attı.

Antalya'nın Kumluca ilçesinde örtü altı üretim yapan Ahmet Ünal, mart ayı ortasında kavun yetiştirerek büyük bir başarıya imza attı.
Kumluca ilçesine bağlı Salur Mahallesi'nde örtü altı tarımla uğraşan Ahmet Ünal (55), birçok kişinin imkânsız olarak gördüğü bir başarıya imza attı. 25 Kasım'da dikimini yaptığı kavunlarının ilk hasadını 15 Mart'ta gerçekleştiren Ünal, ikinci hasadını da büyük bir mutlulukla yaptı. İlk hasatta 2 ton kavun satan üretici, fiyatlardan ve verimden son derece memnun olduğunu belirterek üretim maliyetini büyük ölçüde çıkardığını, bundan sonraki satışlarının tamamen kâr olacağını söyledi. Ünal'ın başarısı, bölgedeki tüccarları ve toptancı halindeki komisyoncuları bile hayrete düşürdü.
TÜCCARLARDAN TAM NOT
ALDI
Kış mevsiminde kavun yetiştirmenin zorluğuna dikkat çeken
komisyoncu ve tüccarlar, Ahmet Ünal'ın başardığını ve ürettiği kavunların
kalitesinin mevsim şartlarına rağmen oldukça yüksek olduğunu belirtti. Erken,
kaliteli ve aromalı kavunlarıyla dikkat çeken üretici, gelen olumlu geri
dönüşler sayesinde büyük bir gurur yaşadı.
"YAPAMAZSIN'
DEDİLER, YAPTIM"
Çevresindeki birçok kişinin "Bu mevsimde kavun olmaz,
soğukta yetiştiremezsin" şeklindeki uyarılarına rağmen inatla üretime
devam ettiğini belirten Ahmet Ünal, "Ben yapacağım dedim ve yaptım. İlk
hasadımı bir hafta önce yaptım, bugün ikinci hasadımı yapıyorum. Şu anda piyasa
iyi. Ben kilosuna 400 TL istedim ama 200 TL'den satıyorum" ifadelerini
kullandı.
SERADA ÖZEL ISI
YÖNETİMİ İLE BAŞARI
Ahmet Ünal, özel teknikler uygulayarak serasını sıcak
tuttuğunu belirterek, "Seram güneye bakan bir yamaçta, güneşi çok iyi
alıyor. Plastik seranın içine bir kat daha ince plastik örtü kaplayarak
sıcaklığı muhafaza ettim. En soğuk günlerde bile soba yakarak sera içi
sıcaklığını korudum. Bir hafta on gün boyunca şiddetli bir soğuk yaşandı ama serama
çok iyi baktım, soğuğa kaptırmadım ve başardım" diye konuştu.
Başarıya ulaşan üretici, diğer çiftçilere de önerilerde
bulunarak 25 Kasım tarihinin dikim için uygun olduğunu ifade etti. Ünal,
"Bu tarihte dikim yapmak isteyenlere kesinlikle öneririm. Biz 25 Kasım'da
ektik, tam 15 Mart'ta hasat ettik. Tonajdan ve fiyatlardan memnunum. 2 bin 500
metrekarelik seramda kilosu 200 TL'den 2 ton kavun sattım" dedi.
BİR KAVUN 300 TL'YE
ALICI BULUYOR
Ürettiği kavunların kalitesinin yüksek olmasından dolayı
bireysel satışlarının da iyi gittiğini belirten Ünal, "Bir kavunum 1.600
gram geliyor. Bir tanesini 300 TL'ye satıyorum. Olmaz diyorlar. Ama ben emek
çekiyorum. Allah'ın izni ile olduruyorum" dedi.
İHA
Ramazan Bayramı’nın esnafa can suyu olacağını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili ve Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Esnafımız tüm umudunu bayram alışverişine bağlamış durumda” dedi.
Antalya'nın Kumluca ilçesinde örtü altı üretim yapan Ahmet Ünal, mart ayı ortasında kavun yetiştirerek büyük bir başarıya imza attı.
Antalya’da Ramazan Bayramı öncesinde marketlerde fiyat denetimi gerçekleştirildi.
Her yıl bayram arifelerinde yaşanan otobüs ve uçak biletlerindeki fahiş fiyat artışlarına dikkat çeken Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, “Biz her bayramda aynı filmi, aynı senaryoyu, aynı reklamı izliyoruz maalesef. Bir fırsatçılık zihniyeti ve anlayışı maalesef hiç bitmedi bu ülkede” dedi.
Döviz kurundaki dalgalanmalar, özellikle Antalya ve çevresindeki ihracatçılar üzerinde büyük baskılar oluşturuyor. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bu durumun küresel rekabette geriye düşmeye neden olduğunu ve İspanya, Fas, Mısır gibi ülkelerle rekabetin giderek zorlaştığını vurguladı.
Antalya'nın Kaş ilçesinde kış döneminde bakım ve onarım için karaya çekilen tur tekneleri, yaz sezonuna hazırlanıyor.
CHP’li Muratpaşa Belediyesine ait kentin coğrafi tescilli lezzetlerinin sunulduğu Antalya Lokantası’ndaki fiyatlar vatandaşların cebini yakıyor. Soda ve Ayranın 50 TL olması vatandaşları isyan ettirdi.
Döviz kurundaki dalgalanmalar, özellikle Antalya ve çevresindeki ihracatçılar üzerinde büyük baskılar oluşturuyor. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bu durumun küresel rekabette geriye düşmeye neden olduğunu ve İspanya, Fas, Mısır gibi ülkelerle rekabetin giderek zorlaştığını vurguladı.
Antalya'da özel sektördeki müdürlük görevlerinden istifa eden Esra ve Hasan Şahin Ergün çifti, yerleştikleri köyde kurdukları tesiste mantar üretiyor.
Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD), kadın istihdamını artırmayı hedefleyen yeni bir projenin lansmanını gerçekleştirdi. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Yavaş, “Söylemleri eyleme dönüştürme zamanı geldi. Küçük kıvılcımlar büyük etkiler yaratır” diyerek projenin detaylarını paylaştı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz