Türkiye'nin elektrik üretimi arttı
Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi geçen yıl kasımda önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artarak 24 milyon 845 bin 997 megavatsaat oldu. Üretimde en büyük pay yüzde 26,8 ile ithal kömür santrallerinin oldu.

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi geçen yıl kasımda önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artarak 24 milyon 845 bin 997 megavatsaat oldu. Üretimde en büyük pay yüzde 26,8 ile ithal kömür santrallerinin oldu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 2023 kasım ayına ilişkin
"Elektrik Piyasası Sektör Raporu"na göre, lisanslı elektrik
üretiminin yüzde 26,8'i ithal kömür santralleri, yüzde 18,9'u doğal gaz
santralleri, yüzde 16,8'i hidroelektrik santralleri, yüzde 13,9'u linyit
santralleri, yüzde 13,3'ü rüzgar enerjisi santrallerinden yapıldı.
Bu kaynakları sırasıyla jeotermal, biyokütle, taş kömürü,
güneş, asfaltit ve fuel-oil izledi.
Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi geçen yıl kasımda
önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artışla 24 milyon 845 bin 997
megavatsaat oldu.
Faturalanan elektrik tüketim miktarı ise aynı dönemde yüzde
5,5 artarak 20 milyon 164 bin 368 megavatsaat olarak gerçekleşti.
Tüketimin yüzde 44,8'i sanayi, yüzde 24,5'i mesken, yüzde
25,1'i kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler tarafından yapıldı.
Aydınlatmanın payı yüzde 2,6, tarımsal faaliyetlerin payı ise yüzde 2,8 olarak
kayıtlara geçti.
TÜKETİCİ SAYISI VE
KURULU GÜÇ ARTTI
Elektrikte tüketici sayısı, geçen yıl kasımda önceki yılın
aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 49 milyon 695 bin 889'a ulaştı.
Bu dönemde, mesken tüketicilerinin sayısında yüzde 2,9,
tarımsal faaliyet tüketicilerinin sayısında yüzde 3,7, kamu ve özel hizmetler
sektörüyle diğer tüketicilerin sayısında yüzde 1,6 artış görüldü. Aydınlatma
tüketicilerinin sayısında yüzde 1,1, sanayi tüketicilerinin sayısında yüzde
11,9 düşüş yaşandı.
Türkiye'nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise bu dönemde
yüzde 0,8 artarak 95 bin 821 megavat oldu.
Kurulu gücün yüzde 26,3'ünü doğal gaz santralleri, yüzde
24,3'ünü barajlı hidroelektrik santralleri, yüzde 12,1'ini rüzgar enerjisi
santralleri, yüzde 10,8'ini ithal kömür, yüzde 10,6'sını linyit santralleri,
kalan bölümünü ise diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler oluşturdu.
AA
Türkiye genelinde çocuk nüfus oranı yüzde 25,5 olarak kayıtlara geçerken, Antalya’da bu oran yüzde 23,6 olarak belirlendi. Akdeniz’in gözde şehirlerinden Antalya, bölgedeki en yüksek çocuk nüfus oranına sahip il oldu.
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Perşembe Pazarı turizm sezonunun başlamasıyla birlikte yabancı turistlerin akınına uğradı. Otellerden gelen turistleri pazarda gören esnaf, yeni sezondan umutlu olduklarını dile getirdi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 46’ya çıkardı.
Türkiye genelinde mart ayında 110 bin 795 konut satışı gerçekleşirken, yabancılara yapılan konut satışlarında 496 konut ile Antalya, İstanbul'un ardından en çok satış yapılan ikinci il oldu.
Antalya’nın Aksu ilçesinde çiftçi kokteyl domatesin hal fiyatlarının düşmesi nedeniyle mahsulünü dalında çürümeye terk etti. Domatesin üreticiden 15 TL’ye alındığını söyleyen çiftçi, “Marketlerde ise 70 TL'ye satılıyor. Aradaki farkı kim yiyor” diyerek tepki gösterdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Enflasyon düşüyor, düşecek. Bu programı hayata geçirmek için her şeyi yaptık, güçlü bir siyasi destek var, kararlıyız'' dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 7 ildeki 13 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek.
Son dönemde trafikte sigortasız araçların oluşturduğu tehlikelere ve zorunlu trafik sigortası fiyatlarının hızla artmasına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, özellikle sigortasız araçların yol açtığı mağduriyetlerin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Gündüz, “Her dört araçtan biri sigortasız dolaşıyor” dedi.
Türkiye’de konut piyasasındaki son durumu değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Hüsamettin Koçak, satış rakamlarında geçmiş yıllara göre bir artış yaşandığını ancak piyasanın hala açılmadığını belirtti. Koçak, bunun en önemli nedenlerinden birinin konut kredilerindeki yüksek faiz oranları olduğunu vurguladı.
Antalya'da otelciler, 9 günlük bayram tatilinde yakalayamadığı doluluğu Paskalya'da telafi etmeyi hedefliyor. POYD Başkanı Hakan Saatçioğlu, hava şartları ve tatilin son anda uzatılması nedeniyle bayramda beklenilen yoğunluğun oluşmadığını ifade ederek, rotayı 11 Nisan'da başlayacak Paskalya tatiline çevirdiklerini açıkladı. Saatçioğlu, “Paskalya'da otelleri hemen hemen yüzde 100 dolduracağız” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz