Tarihi yapısıyla büyüleyen müze
Koleksiyonunda 5 binden fazla materyal bulunduran Akseki Etnografya Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor.

Koleksiyonunda 5 binden fazla materyal bulunduran Akseki Etnografya Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor.
Tarihi, kültürel ve doğal yapısıyla turizmin önemli
merkezlerinden biri olan ve Antalya’nı merkezine 155 kilometre uzaklıkta olan
Akseki ilçesi tarihi dokusuyla ön plana çıkmaya devam ediyor. Batı Toroslar’ın
zirvesinde 1288 yılında kurulduğu bilinen ve yerleşik yaşam izinleri Roma
İmparatorluğu dönemine kadar uzanan Akseki’nin tarihi ve kültürel yapısı
büyülüyor. Akseki bölgesine ait kültürel, arkeolojik ve yerel değerlerin
korunması amacıyla oluşturulan Akseki Etnografya Müzesi, ilçenin geleneksel
mimari anlayışını yansıtan ‘Düğmeli Evler’in en seçkin örneklerinden biri olma
özelliğine sahip olup, Elagöz Konağı olarak bilinen bu müze yerli ve yabancı
turistler tarafından büyük bir ilgiyle ziyaretçi akınına uğruyor.
5 BİN MATERYAL SERGİLENİYOR
Türkiye’nin en büyük etnografya müzelerinden biri olan
Akseki Etnografya Müzesi’nin koleksiyonunda 5 binden fazla materyal
sergileniyor. Akseki Belediyesi tarafından 2011-2013 yılları arasına restore
edilen ve 2016’da Akseki Belediyesi Akseki Etnografya Müzesi’ne dönüştürülen
yapıdaki eserlerin büyük bölümü, Akseki halkının bağışlarıyla bir araya getirildi.
ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
İçerisinden Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği, Düğmeli Evler’in ortasında yer alan müze, Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Müze Özendirme yarışmasında 2017 yılında ödüle layık görüldü. Bölge tarihinden önemli eserleri yer aldığı Akseki Etnografya Müzesi’nin Müdürü Mehmet Soylu, müzeye ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Soylu, “Akseki’mizin tarihini ifade eden farklı odalardan oluşan müzemizde binlerce materyal bulunurken haftanın belirli günlerinde tur şirketlerini ağırlıyoruz. Müzemizi ziyarete gelen vatandaşlarımız ve tur şirketleri çok mutlu, memnun şekilde geri dönüyorlar” dedi.
Bayramda tabakları şenlendiren çeşit çeşit tatlılar tezgahlarda yerini aldı. Bayramlık tatlı fiyatları hakkında bilgi veren Antalya Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, fıstıklı havuç diliminin kilosunun 800 lira cevizli kadayıfın kilosu 400 lira, cevizli sarmanın 400 lira ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 700 lira olduğunu söyledi.
1958 yılında hayatlarını birleştiren Gülgün-Nihat Ömür çiftinin tüm gençlere, aile kurumuna örnek olacak; birlik, beraberlik ve mutluluk hikayesi bugün Eylül Ayça Karakuş ile “Hayatın İçinden” sayfasında sizlerle. Bayram sevincini, coşkusunu daima yaşayan ve yaşatan çocuklarımıza nesilden nesile hediye edilen okulun köklü ve gurur verici hikayesini Gülgün Hanım'dan dinleyelim.
Lider Gazete’nin “Hayatın İçinden” sayfasından, yüreklerinize bahar çiçeklerinin kokusunu taşıyan en içten iyi pazarlar dileklerimi sunuyorum.
Antalya'nın Döşemealtı ilçesi sınırlarındaki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve sarp kayalıkları arasında doğayla iç içe varlığını sürdüren Termessos Antik Kenti'nde, baharın gelişiyle ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor.
Lider Gazete, Hayatın İçinden sayfasından mutlu pazarlar diliyorum... Her hafta, hayata dair paylaşmaya değer konularla sizlere birlikte olmaya devam ediyoruz. Bu hafta sonu da sizlere Antalya'mızın Elmalı ilçesinin İbrahim Bedrettin Elmalı Fen Lisesi'nden “merhaba” diyerek Hayatın İçinden' e hoş geldiniz...
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla “Hekim Gözüyle Fotoğraf Sergisi” açıldı.
Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı ve düğmeli evleri ile ünlü tarihi Sarıhacılar mahallesinde 2019 yılında başlayıp 2022 yılında restorasyonu tamamlanan 600 yıllık Sarıhacılar Camii'nin ibadete açılmasına rağmen restorasyon çalışmalarında götürülen ve halen geri gelmeyen camiye ait eserlerin yerine konulması bekleniyor.
Antalya'daki Side Antik Kenti'nde bulunan ve geçen yıl restorasyon çalışmaları tamamlanan Athena Tapınağı ziyaretçilerini ağırlıyor.
Antalya'nın tarihi Kaleiçi surları her geçen gün daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Surlarda oluşan derin çatlaklar ve yarıklar, yalnızca tarihi yapıyı değil, çevresindeki yapıları, dükkanları ve insanları da tehdit ediyor.
Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nin simge yapılarından kent kapısından, bu yıl yapılacak çalışmalarla yüzyıllar sonra yeniden su akacak.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz