ŞİFA NİYETİNE ANTALYA ZEYTİNYAĞI
Antalya Ticaret Borsası (ATB), kökleri Pamfilya dönemine dayanan, `altın sıvı` olarak adlandırılan zeytinyağını bölgede tekrar marka haline getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Antalya Ticaret Borsası (ATB), kökleri Pamfilya dönemine dayanan, `altın sıvı` olarak adlandırılan zeytinyağını bölgede tekrar marka haline getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
ATB, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ile yürüttüğü projeyle Antalya’da yetiştirilen ‘Tavşan Yüreği’ zeytin çeşidi, ‘Beylik’ ve ‘Karazeytin’ zeytin tiplerinin biyokimyasal ve duyusal farklılıklarını tespit etmeyi hedefliyor. Borsa ayrıca hasat edilen zeytinlerin zeytinyağlarının numunelerini İspanya’ya gönderip sağlık bileşenleri açısından detaylı analizlerini de yaptırıyor.
ANALİZLER İSPANYA’DA YAPILIYOR
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Akdeniz’in zeytin ve zeytinyağının anavatanı olduğunu söyledi. Antalya’nın da geçmişi Pamfilya dönemine kadar uzanan zeytin ve zeytinyağ ticaretinin önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Çandır, “Borsa olarak bölgemizdeki zeytin ve zeytinyağını hem üretim miktarı hem de ticari olarak hak ettiği yere getirmeyi hedefliyoruz” dedi. Tavşan Yüreği Zeytine coğrafi işaret tescili aldıklarını anımsatan Çandır, Beylik zeytininin çeşit olarak kabulü için de çalışma yürüttüklerini söyledi. Sözkonusu ürünlerden elde edilen zeytinyağının ‘ilaç’ niteliğinde olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Çandır, bunu bilimsel olarak ortaya koymak için Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ile birlikte çalıştıklarını belirtti. ‘Tavşan Yüreği’ ve ‘Beylik’ zeytininden elde edilen zeytinyağlarının analizlerini İspanya’da yaptırdıklarını bildiren Çandır, “Hocamız İspanya’dan gelen rapora göre bir değerlendirme yapacak. Bu ürünlerin sağlık açısından değeri yaptığımız çalışmalarla ortaya çıkacak” diye konuştu.
BU TOPRAKLARDA 6 BİN YILDIR VAR
ATB ile ortak çalışan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, zeytinin Anadolu topraklarında 6 bin yıldır var olduğunu belirtti. Antalya’nın kendine has ürünleriyle önemli bir zeytin ve zeytinyağı merkezi olduğunu kaydeden Özkaya, bölgeye has ürünlerin sağlık bileşenleri olarak da adlandırılan minör bileşenlerinin daha detaylı değerlendirilmesi için bu projeyi yürüttüklerini anlattı.
LİTRESİ 100 AVRO’YA SATILABİLİR
Antalya yöresine ait ‘Tavşan Yüreği’ Zeytinyağı ile ilgili yapılan analiz sonucu üstün özelliklerinin değerlendirildiğini belirten Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, “Bu zeytinyağında oleokantal (minör bileşenlerden) seviyesinin diğer çeşitlere göre fazla olabileceği tahmin edildi. Döşemealtı’ndan Manavgat’a kadar farklı bölge ve bahçelerden zeytin toplayarak zeytinyağı elde ettik. Bu ürünleri İspanya Cordoba Üniversitesi’ne ait laboratuvarda analiz ettirip, oleokantal seviyesini ortaya çıkaracağız” diye konuştu. Polifenol içeriğin yüksek çıkması halinde bu ürünlerden elde edilecek zeytinyağının gıda takviyesi gibi kullanılabileceğini söyleyen Doç. Dr. Özkaya, bu ürünlerin litresinin 100 Avro’ya kadar satılabileceğini ifade etti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mart ayı enflasyon verilerine göre, Nisan ayında kira sözleşmesini yenileyecek kiracılar için uygulanacak artış oranı yüzde 51,26 oldu.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 2,46 olurken, yıllık bazda yüzde 38,10 oldu.
Antalya iş dünyasının temsilcileri, son günlerde kamuoyuna yansıyan boykot çağrılarına karşı sağduyu çağrısı yaparak üretim, istihdam ve ticaretin sürdürülebilirliğine vurgu yaptı. AESOB Başkanı Adlıhan Dere, "Dükkanlarımız açık, herkes evine ekmek götürmek için müşterisini bekliyor" dedi.
Antalya Ticaret Borsası'nın Mart ayı hal endeksi verileri, işlem gören domates, sebze ve meyvelerde miktar düşüşünün fiyat artışlarına yansıdığına işaret etti. Verilere göre meyvede yıllık miktar düşüşü yüzde 61'i aşarken, sebze grubunda ise fiyatlar yükseldi.
Ramazan Bayramı’nın esnafa can suyu olacağını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili ve Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Esnafımız tüm umudunu bayram alışverişine bağlamış durumda” dedi.
Antalya'nın Kumluca ilçesinde örtü altı üretim yapan Ahmet Ünal, mart ayı ortasında kavun yetiştirerek büyük bir başarıya imza attı.
Antalya’da Ramazan Bayramı öncesinde marketlerde fiyat denetimi gerçekleştirildi.
Her yıl bayram arifelerinde yaşanan otobüs ve uçak biletlerindeki fahiş fiyat artışlarına dikkat çeken Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, “Biz her bayramda aynı filmi, aynı senaryoyu, aynı reklamı izliyoruz maalesef. Bir fırsatçılık zihniyeti ve anlayışı maalesef hiç bitmedi bu ülkede” dedi.
Döviz kurundaki dalgalanmalar, özellikle Antalya ve çevresindeki ihracatçılar üzerinde büyük baskılar oluşturuyor. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bu durumun küresel rekabette geriye düşmeye neden olduğunu ve İspanya, Fas, Mısır gibi ülkelerle rekabetin giderek zorlaştığını vurguladı.
Antalya'nın Kaş ilçesinde kış döneminde bakım ve onarım için karaya çekilen tur tekneleri, yaz sezonuna hazırlanıyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz