SİDE’DE KIRIK HEYKELLER TAMİR EDİLECEK
Antalya’nın Manavgat ilçesi Side turizm bölgesinde bulunan su altı müzesindeki heykellerden kırık olanlar, Dünya Çevre Günü'nde yapılan çalışmalar kapsamında tamir edilmesi amacıyla su yüzüne çıkarıldı.
Antalya’nın Manavgat ilçesi Side turizm bölgesinde bulunan su altı müzesindeki heykellerden kırık olanlar, Dünya Çevre Günü'nde yapılan çalışmalar kapsamında tamir edilmesi amacıyla su yüzüne çıkarıldı.
Side Turizm Merkezi'nde bulunan limanda 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında temizlik çalışması yapıldı. Çalışmaları Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Manavgat Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz da izledi. Antalya İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Timi, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Side Sualtı Arama ve Kurtarma Derneği, İHH, Manavgat Belediyesi ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan temizlik çalışmasında, limandan aralarında otomobil tekerleği de olmak üzere çok sayıda atık madde çıkarıldı.
HEYKELLER ÇIKARILDI
Çalışmalar kapsamında Side Sualtı Müzesi'nde bulunan doğal ortam, balıkçı teknelerinin ağları ve tur teknelerinin çapaları nedeniyle zarar gören heykeller de onarılmak üzere kıyıya çıkarıldı. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Side'nin dünyanın gözbebeği bir turizm merkezi olduğunu belirterek, “Sidemize her yıl dünyanın çeşitli yerlerinden milyonlarca turist geliyor. Turizm imkanlarını çeşitlendirmek amacıyla bölgemizde geçtiğimiz yıllarda burada Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi tarafından sualtı müzesi kurulmuştu. Geçen zaman içerisinde müzede bulunan heykellerden bazıları zarar gördü. Bugün hem limanda temizlik çalışması yapacağız, hem de kırık heykelleri çıkararak onarımlarının yapılmasını sağlayacağız" dedi.
70 BİN KİŞİ DALIŞ YAPTI
Side Sualtı Arama Kurtarma Derneği yetkilisi Şahin Kaptan ise Side Sualtı Müzesi'nin 2015 yılında kurulduğunu belirterek, “O günden bu tarafa hem Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu hem de Sahil Güvenlik Komutanlığı kayıtlarına göre yaklaşık 70 bin kişi dalış yaptı. Ülkemize ekonomik bir değer kazandırıldı" dedi. Geçen zaman içerisinde su altı müzesindeki bazı heykellerin zarar gördüğünü anlatan Şahin Kaptan, “Gerek balıkçı teknelerinin ağları, gerek tur teknelerinin çapalarıyla heykellerden bazıları kırıldı. Biz bunu fark ettikten sonra hemen çalışmaya başladık. Öncelikle su altı müzesinin olduğu yer şamandıralarla işaretlendi ve hem balık tutmaya hem de seyri sefere yasak alan ilan edildi. Hem limanın temizliğini yaptık, hem de kırılan 2 heykelimizi çıkarttık. Bu heykelleri gerekli tamir ve bakımı yaptıktan sonra yeniden yerine koyacağız" diye konuştu.
DHA
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuar hakkında Lider Gazete’ye konuşan Growtech Fuar Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Çin firmalarından rekor katılım gördüklerini belirtti.
Roma döneminde popüler olan ve "Roma tavlası" olarak da bilinen 12 işaret oyunu (ludus duodecim scriptorum), Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde ziyaretçilere tanıtılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Side Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin 1’inci yılı kapsamında yeniden turizme kazandırılan Antik Side Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ersoy, ''Bakanlık olarak, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan toplam 224 kazı alanını Geleceğe Miras Projesi kapsamına aldık'' dedi.
Türkiye’nin portakaldaki markası haline gelen Finike Portakalı’nda hasat zamanı başladı. TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Finike Portakalı için AB Coğrafi İşareti Tescili çalışmasını başlattık” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye'yi gururlandırdığını belirterek, “Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana'nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu.” ifadesini kullandı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde ayakta duran insanları andırması nedeniyle "Adam Kayalar" adı verilen bölge, özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa yürüyüşçüleri ve turistlerin uğrak noktaları arasına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin arkeolojik mirasını geleceğe taşıyacak Geleceğe Miras projesiyle önemli bir döneme imza atıyor. Proje, son 60 yılda arkeoloji alanında elde edilen başarıları yalnızca 4 yılda tekrarlamayı hedefliyor ve Türk arkeolojisinde “Altın Çağ” olarak adlandırılan bir süreci başlatıyor.
Antalya'da yaşayan Mustafa Kasapkara (60), baba mesleği olan kalaycılığı 53 senedir yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ''Antalya Kültür Yolu Festivali'' sona erdi.
Syedra Antik Kenti'nde 1994-2022 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar, buluntular ve Syedra mimarisinin detaylarının yer aldığı Alanya ve bölge arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak “Syedra 1-İsmail Karamut'a Armağan Kitabı”nın lansmanı gerçekleştirildi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz