Serbest bölgelerde 13,3 milyar dolarlık ticaret hacmi
Türkiye'nin üretim üslerinden serbest bölgeler, yılın ilk yarısında ülke ekonomisine 13 milyar 333 milyon dolarlık katkı sağladı.
Türkiye'nin üretim üslerinden serbest bölgeler, yılın ilk yarısında ülke ekonomisine 13 milyar 333 milyon dolarlık katkı sağladı.
Ticaret Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre,
Haziran 2024 itibarıyla ülkede 19 serbest ticaret bölgesi bulunuyor.
Bu bölgeler, yatırımcı ve üreticilere birçok avantaj ve
teşviki bir arada sunuyor. İhracata ve yatırıma katkı sağlayan söz konusu
bölgeler, vergi avantajı, yerli ve yabancı pazarlara erişim, stratejik
avantajlar, kar transferi, ucuz altyapı gibi birçok imkanı içinde barındırıyor.
İstihdama da ciddi katkı veren serbest bölgelerde haziran
sonu itibarıyla 95 bin 600 kişi çalışıyor.
Serbest bölgelerde gerçekleştirilen toplam ticaret hacmi
2023 yılında 30 milyar 867 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 2022'de bu
bölgelerin ticaret hacmi 32 milyar 823 milyon dolar seviyesindeydi. Ülkedeki
toplam 19 serbest bölgenin bu yılın ocak-haziran dönemindeki ticaret hacmi ise
13 milyar 333 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
YAZILIMDAN MEDİKALE
KADAR ÜRETİM VE TİCARET
Bu yılın ilk yarısında bu bölgelerin ticaret hareketliliği
ise "yurt içinden bölgelere 1 milyar 709 milyon dolar",
"bölgelerden yurt içine 5 milyar 970 milyon dolar", "yurt
dışından bölgelere 3 milyar 754 milyon dolar " ve "bölgelerden yurt
dışına 5 milyar 970 milyon dolar " şeklinde oldu.
Serbest bölgelerde yoğunluk yaşanan alanlar, hizmetler,
yazılım, yat ve gemi inşası, gemi tamir ve bakımı, medikal aletler, otomotiv
alt endüstrileri, hazır giyim, deri, AR-GE faaliyetleri sektörleri olarak öne
çıktı.
AA
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı devam meclisinde geçen yıl 16 milyar olarak belirlenen bütçenin bu yıl 39 milyar lira olarak yüzde 143 arttığı görüldü. Bütçe Büyükşehir Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi.
Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programında 2025’te asgari ücrete yapılacak zam hakkında değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, yüzde 35’lik bir artış oranıyla asgari ücret tutarının tahmini olarak 22 bin 952 liraya çıkabileceğini söyledi.
Antalya’da düzenlenen Kültür Yolu Festivali, şehre büyük bir hareketlilik ve canlılık kazandırarak, yerel ekonomiyi canlandırdı. TESK Genel Başkan Vekili ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere, bu tür festivallerin yerel işletmelerin canlılık kazanmasında kritik bir rol oynadığını vurguladı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde yağ oranı ve aromasıyla coğrafi işaret tescili alan Manavgat susamı, otellerin mutfaklarına lezzet katıyor.
Lider Haber TV’de yılbaşından itibaren elektrik faturalarında yapılacak olan yeni düzenlemeler hakkında bilgiler veren TÜKONFED Enerji Komisyonu Üyesi Fetih Evren Şahin, “Bu düzenlemeyi elektrikte yeni dönemin ayak sesleri olarak görmekte fayda var” dedi.
TÜİK, ekim ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 48,58, aylık yüzde 2,88 arttı.
Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğine (BAİB) üye firmaların, yılın 10 aylık dönemindeki ihracatı 2 milyar doları aştı.
Antalya Ticaret Borsası, Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerini açıkladı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, “Karşılıksız çek tutarı kentimizde yüzde 372, ülkemizde yüzde 225 artmıştır. Yani ticaretin parasal yönüyle ilgili göstergelerde de kentimiz, ülke ortalamasının yaklaşık yüzde 50 gerisinde seyretmektedir” dedi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz